Aa

Aa

Ново санитетско возило са опремом за Хитну помоћ

Ново санитетско возило са опремом за Хитну помоћ

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин уручио је данас кључве санитетског возила са комплетном медицинском опремом Градском заводу за хитну медицинску помоћ.

Једним санитетом буде збринуто између 4.500 и 5.000 људи, а ново возило, вредно око 45.000 евра, набављено је у оквиру пројекта "Србија: Систем сталне испоруке помоћи мигрантској популацији у Србији", којим је Банка за развој Савета Европе нашој земљи прошле године одобрила 2,3 милиона евра бесповратне помоћи.

Након уручења кључева Вулин се захвалио Развојној банци Савета Европе која наставља да нас подржава и помаже у ублажавању последица мигрантске кризе.

Та помоћ је, како каже, увек била директна и стизала је на време, баш ономе коме је потребна.

Он је истакао да је Београд поднео вероватно највећи терет мигрантске кризе, јер су скоро сви мигранти који су прошли кроз земљу, прошли и кроз главни град.

"Овде су се задржали некада краће, некад дуже, али су увек успели да добију помоћ и пажњу, а ниједан мигрант и ниједно дете није остало без здравствене заштите", рекао је Вулин, истакавши да то не би било могуће без Хитне помоћи.

Зато је донирање возила, начин да се изрази захвалност и искаже да је Хитна помоћ препозната као једна од најважнијих институција у борби са последицама мигрантске кризе.

"На овај начин помажемо и Београђанима који ће добити још бољу здравствену заштиту и живот ће им бити мало једноставнији", рекао је Вулин и казао да ће донација на првом месту помоћи нашим грађанима, којима ћ еостати на услузи када мигрантска криза прође.

Он је поручио да је Хитна помоћ изузетно значајна служба, те да није потребно наглашавати колико запослени раде, да нису никада одбили ниједан позив и да ниједан мигрант није остао у парку или на улици јер нема здравствено осигурање.

"Свако људско биће је у овој земљи добило помоћ и овде се и осећало баш тако, као поштовано људско биће. Без Хитне помоћи то не би било могуће", рекао је Вулин.

Захваливши министру на знацајној донацији, директор Градског завода за медицинску помоћ Горан Чолаковић казао је да возило много значи Хитну помоћ, којој је то основно средство за рад, те да између 4.500 и 5.000 људи буде спашено једним возилом.

Он је захвалио Вулину и његовом министарству што су, како је рекао, препознали пожртвованост екипа Хитне помоћи у збрињавању миграната за време њиховог проласка и боравка у Београду.

Подсетивши да је та служба пре пет месеци добила пет торби за масовну несрећу, те да је Хитна помоћ препозната као ударну иглу у здравству, он је додао да Завод има 80 возила која су у употреби, а да је до 100 возила потребно за нормално функционисање.

Заменик градоначелника Андреја Младеновић рекао је да је град покренуо набавку пет возила за дијализу те да се та возила очекују до краја године.

"Планирамо да се возни парк обанвља сваке године, да бисмо дошли до оптималног броја возила", рекао је он.

У оквиру овог пројекта помоћи једно санитетско возило добиће и Дом здравља у Лесковцу.