Нови сајт Владе Србије за бољу комуникацију са грађанима

Читај ми

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Савезу слепих Србије презентацији новог сајта Владе, где је представљен једноставан приступ за коришћење слепим и слабовидим особама и могућност читања садржаја на српском језику помоћу софтвера text-to-speech („читај ми“).

 

Презентацији сајта, који је покренут ове недеље, присуствовали су и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић и председник Савеза слепих Србије Милан Стошић.

 

Брнабић је истакла да нови сајт, редизајниран након 14 година, одликује транспарентност, отвореност и двосмерна комуникација са грађанима.

 

Сајт је важан механизам у процесу трансформације државне управе у сервис свих грађана, нагласила је Брнабић.

 

Владин портал, како је истакла, пружа могућност да грађани, на питања постављена путем сајта, добију одговоре надлежних, због чега су у фокусу сајта управо сервиси за грађане и привреду, а слоган је „У служби грађана“.

 

Нови портал је истовремено хаб за промоцију не само Владе и министарстава, већ и место где се представљају потенцијали Србије, пословна клима, туристичке дестинације, културне знаменитости. На сајту се такође налази и архива аудио и видео записа и електронских докумената са седница Владе од 2004. године, као и архив свих Владиних сајтова од 1998. године, чиме је постигнут континуитет државне управе.

 

Говорећи о опцији „читај ми“, Брнабић је истакла да је управо то важан корак у изградњи инклузивног друштва.

 

Данашње технологије омогућавају нам да доста једноставно направимо сервисе који су лако доступни свима, истакла је председница Владе и додала да је то начин да се, кроз дијалог са особама са инвалидитетом, унапреди квалитет њиховог живота.

 

Морамо да радимо на јачању солидарности и емпатије у заједници и јачању свести о једнаким правима свих грађана, поручила је премијерка.

 

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић, рекао је да сајт представља корак даље у правцу дигиталне трансформације државе.

 

У изради сајта, коришћени су домаћа памет и таленат, јер су софтвер за опцију text-to-speech („читај ми“) израдили стручњаци из фирме АлфаНум из Новог Сада и Факултета техничких наука из Новог Сада, нагласио је Јовановић и додао да је Влада Србије једина влада у региону која има сајт са опцијом „читај ми“.

 

Директор фирме АлфаНум Дарко Пекар представио је техничке карактеристике софтвера и истакао да је реч о јединственом и модерном решењу.

 

На представљању новог портала Владе, један од чланова Савеза слепих Србије Борис Дончић, демонстрирао је како слепе и слабовиде особе могу користити нови сајт.

 

Мислим да је ово одличан пројекат Владе који нама много значи. Јако нам је важно то што нас је неко први пут питао за мишљење и што се чују наше потребе и предлози, рекао је Дончић.

 

Председник Савеза слепих Србије Милан Стошић изразио је захвалност председнику Републике, председници Владе и свим члановима Владе Србије, на континуираној подршци у унапређењу квалитета живота слепих и слабовидих особа.

 

Савез слепих Србије, где је одржана промоција новог сајта, основан је још 1946. године. Савез броји око 12.000 слепих и слабовидих лица свих узраста, а у његовом систему делују 33 локална удружења у Србији чије програмске активности подржава Влада Србије.

 

Само у 2018. години Влада је подржала рад Савеза слепих Србије са 36,9 милиона динара за реализацију програмских активности и помоћ у раду.