Aa

Aa

Немерљив допринос жена у очувању традиције и културе

Немерљив допринос жена у очувању традиције и културе

Немерљив допринос жена у очувању традиције и културе

Читај ми

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић и помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић заједно са председницом Удружења жена „Падина“ Еленом Хањик отвориле су у Падини, надомак Ковачице, реновиране просторије овог удружења, чије се чланице, међу којима су и особе са инвалидитетом, баве очувањем традиције.

 

Министарка Кисић истакла да јој је драго што је Министарство омогућило реновирање просторија овог удружења, које чува традицију, обичаје и народно стваралаштво, а недавно је и на манифестацији „Ко се лепо носи, тај се и поноси“ у Београду освојило награду за најлепше осликани предмет.

 

„Сваки пут се осећам почаствовано када сам у друштву овако јаких, способних, вредних и талентованих жена. Ви сваким даном показујете да сте стубови, не само својих породица, него и целог друштва. Хвала вам што чувате нашу традицију од заборава“, истакла је Кисић.

 

Проф. др Кисић је навела да јој је посебно драго што ово удружење чине и особе са инвалидитетом, које су потпуно равноправне са осталим чланицама, јер како је истакла, основни циљ свих активности Сектора за заштиту особа са инвалидитетом управо је стварање друштва у којем сви имају једнаке могућности.

 

„Ви нам сваким даном показујете да за вас не постоје препреке. Наставићемо заједно да организујемо овакве догађаје, да учимо једни од других и да заиста стварамо Србију без баријера, што је и циљ свих активности Министарства“, истакла је Кисић.

 

Министарка Кисић је у Падини, заједно са начелницом Јужно банатског управног округа Марином Томан и председником Општине Ковачица Јарославом Хрубиком, обишла и изложбу „Сачувано од заборава“, која је посвећена народној традицији и обичајима Словака из Падине, где је истакла да су ове жене својим активностима, залагањем и радом заиста и успеле да оправдају сам назив изложбе. 

 

Такође, проф. др Кисић посетила је и једно од најстаријих удружења жена у Војводини, „Удружење жена Ковачица“ које постоји 102 године, а бави се оснаживањем жена, очувањем народне традиције, традиције израде рукотворина и очувања народних обичаја.