Aa

Aa

Неће се дозволити да бање изгубе здравствену функцију

Неће се дозволити да бање изгубе здравствену функцију

Читај ми

КУРШУМЛИЈА - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин је рекао вечерас да неће бити дозвољено да домаћа бањска лечилиста изгубе здравствену функцију.

"Бањска лечилишта морају да остану на услузи нашим осигураницима", рекао је Вулин новинарима у Луковској бањи, где је отворио саветовање лекара вештака.

Он је подсетио да је Влада Србије основала радну групу на чијем је он челу, која се бави процесом приватизације бања.

Вулин је подсетио да је заузет јасан став да ће се за сваку бању радити посебно јер се позиције бања разликују.

Он је истакао и да је садашње руководство ПИО фонда рашчистило питање власништва и да више нема спорних питања у погледу имовине чији је тај фонд власник од раније.

Говорећи о куршумлијском крају, Вулин је рекао да Луковска и Пролом бања раде добро, али да остаје хотел "Жубор" у Куршумлијској бањи, власништво ПИО фонда, који не ради годинама.

Он је рекао да се са локалном самоуправом разговара о његовој обнови и да се очекује иницијатива приватног сектора.

Министар је навео да се мора наћи начин како да се дође до здравог капитала и да то не буде на терет државе.

Специфичност Луковске бање је у томе што у њој нема незапослених и да расте број становника.

До сада извршено вештачење 4.000 инвалидских пензија

Вулин је рекао вечерас да је до сада извршено вештачење више од 4.000 инвалидских пензија и да је за 10 одсто тог броја утврђено да има недостатака који повлаче одузимање тог права.

"На тај начин је постигнута значајна уштеда која се мери десетинама милиона динара", рекао је Вулин новинарима током саветовања лекара вештака у Луковској бањи код Куршумлије.

Министар је додао да је ревизија инвалидских пензија била законска обавеза још из 2003. године, али да раније нико није имао политичке, па ни стручне, храбрости да решава то питање.

Он је навео да је ревизијом инвалидских пензија постигнуто да су сви схватили да се са државом не треба играти и да не треба покушавати да се држава превари.

Вулин је истакао да је ове године приметно смањење броја неутемељених захтева за инвалидску пензију и да они који долазе са захтевом долазе са добром медицинском документацијом.

Министар је напоменуо да ће се, када је реч о ревизији инвалидских пензија, и даље радити превентивно и да ће се радити на уједначавању критеријума што ће олакшати посао и лекарима, али и потенцијалним корисницима.

Према његовим речима, 85 људи обради 80.000 захтева који се односе на процену радне способности и потребе за туђом негом.

Вулин је у Луковској бањи отворио традиционално 13 по ред саветовање лекара које раде на пословима вештачења радне способности, потребе за туђом негом, помоћи и вешачења телесног оштевћења.

Саветовање организује Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање у сарадњи са професорима медицинских факултета у Београду и Нишу.