Aa

Aa

Неће бити смањења социјалних давања

Неће бити смањења социјалних давања

Читај ми

У 2015. години неће бити смањења дечијег додатка, ни породиљских накнада, ни осталих социјалних давања, рекао је за РТС министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Александар Вулин.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да су решени сви захтеви за пензије који нису били решени у законском року од два месеца.
"Решено је свих 6.000 захтева. Имали смо рекордан број нових пријава за пензије будући да су људи користили могућност да се по повољнијим условима пензионишу до 31. децембра. Сви захтеви су решени, а они који нису решени у законском року, су они којима фали неки документ", рекао је Вулин.

Истиче да кашњења у следећој години не би смело да буде.

"Кашњења могу да буду минимална, али ако је све у реду нема разлога за кашњење", сматра Вулин.

Министар Вулин истиче да ће и у 2015. години приоритет бити запошљавање младих, као и особа са инвалидитетом. За стимулацију запошљавања младих у буџету опредељено је 2,8 милијарди динара.

"Све што радимо, радимо за ново запошљавање и резултати су ту. Незапосленост је 17,6 одсто, а пре две године је била 22,6 одсто. Очекујем да се боримо и задржимо запосленост, пошто се очекује благи раст незапослености због предвиђених отпуштања", рекао је Вулин.

Вулин каже да отпуштања која су договорена са ММФ нису прецизирана и да их "нема у десетинама и стотинама хиљада како се прича", већ да постоје одређени проценти.

"За младе имамо посебне мере стимулација, па тако, на пример, финансирамо стручну праксу у одређеном периоду. Подстицаји су између 150. 000 и 250.000 динара, или 180.000 до 300.000 за особе са инвелидитетом", објашњава Вулин.

Тренутно, каже, има 260.000 корисника новчано-социјалне помоћи.

"Ми смо једино министарсто у Европи и једина Влада која је сачувала сва социјална давања, па смањења дечијег додатка, породиљских накнада и осталих социјалних давања неће бити у наредној години", најављује Вулин.

Обећава да ће Министарство рада у наредној години наставити законодавне активности и да ће се борити за равноправност.

"Циљ нам је и да децу склонимо са улице", поручује Вулин.