Aa

Aa

Наставља се тренд боље наплате доприноса

Наставља се тренд боље наплате доприноса

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да се у Србији наставља тренд боље наплате доприноса и да је наплата доприноса повећана 2,5 посто у односу на план.

"То је још један доказ да се привреда полако опоравља. Инспекција рада има добре резултате, повећан је број радних места, уведене су и поједине олакшице послодавцима," рекао је Вулин након посете бреоградској филијали ПИО Фонда.

Он је додао да су послодавци схватили "да се не исплати вараати државу" јер ће, како каже, пре или касније стићи инспекција рада.

"Тренд раста наплате доприноса се види и надам се да ће се наставити," закљуцио је Вулин.

Вулин обишао београдску филијалу Фонда ПИО

Вулин је обишао београдску филијалу Фонда ПИО и уверио се да су шалтери на којима се предају М4 обрасци празни, јер је послодавцима омогућено да доказ о исплати зарада и уплати доприноса запосленима могу предати електронским путем.

Минстар Вулин је том прииком рекао да очекује да ће захваљујући овој новини бити повећан број оних који уредно пријављују своје раднике и да ће на тај начин бити повећана и наплата доприноса.

Директорка ПИО Фонда Драгана Калиновић појаснила је да се са електронском пријавом кренуло 15. марта и да су задовољни постигнутим резултатима.

"До сада је 13.000 послодаваца предало електронским путем М4 образац. У истом периоду прошле године, када није било е-сервиса, само 1.300 послодаваца је предало М4 образац. То најбоље показује колико су послодавци прихватили овај наш сервис и колико им то олакшава посао," рекла је Калиновић.

Она је додатла да су послодавци сваке године у обавези да до краја априла предају М4 образац и да је тај рок претходних година због гужви испред шалтера померан за месец дана.

"Сада очекујем да ће тај постпак бити заврешен пре законског рока," рекла је Калиновић.

Иницијатори увођења електронског сервиса били су Савез рачуновођа Србије, Унија послодаваца, Привредна комора Београда.

Председница Савеза рачуновођа Србије Снежана Митровић каже да су рачуновође у Србији прошле одређену обуку како би могли лакше да користе овај сервис и да је следећи корак у олакшавању пословања реформа Републичког фонда за здравствено осигурање.

"Садашња електронска база података може користити за унапређење услова, за доказивање права на рефундирање боловања преко 30 дана", рекла је Митровић.

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић каже да је овакав начин подношења М4 обрсца велика уштеда за привреду.

Он је додао да у Унији има 330.000 послодаваца и ако се у претходним годинама рачуна да је сваки од њих изгубио бар један сат испред шалтера, а изгубио је много више, то је, како каже, огроман трошак за привреду.

За повезивање стажа пријавило се 5.793 људи

Вулин је изјавио да се у продуженом року пријавило 5.793 особа за повезивање радног стажа. Што се тиче војних пензионера, како каже, у продуженом року се пријавило више од 2000 људи, док се 930 договорило о вансудском поравнању. "Када су људи видели да ће држава одржати реч и да ће дати новац, наравно да су сви искористили повољности", рекао је Вулин након обиласка београдске филијале ПИо фонда. На основу закључка Владе Србије од 3. марта 2016. године обезбеђено је повезивање стажа запосленима и бившим запосленима у субјектима приватизације, предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, стечајним дужницима над којима је стечај отворен 2015. и 2016. године.