Aa

Aa

Наставак подршке Европске уније у областима у надлежности Министарства

Наставак подршке Европске уније у областима у надлежности Министарства

Наставак подршке Европске уније у областима у надлежности Министарства

Читај ми

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић састала се са амбасадором и шефом делегације ЕУ у Републици Србији Семом Фабрицијем и разговарала о унапређењу сарадње у областима које су од посебне важности за обе стране, укључујући активне мере запошљавања, подршку рањивим групама попут Рома и управљање мигрантском кризом, са акцентом на заштиту малолетника без пратње.

 

Министарка Кисић Тепавчевић истакла је да је подршка ЕУ Србији од великог значаја, с обзиром на то да обухвата велики број области и да верује да ће се она наставити и у наредном периоду. 

 

„Један од приоритета рада Министарства свакако је веће запошљавање младих и интеграција наших држављана који су се вратили у Србију. Због тога смо веома захвални на сарадњи и подршци ЕУ по питању изградње капацитета у области запошљавања, подршци Националној служби за запошљавање, као и у области запошљавања младих и теже запошљивих категорија, као и инклузији Рома, и подршци систему социјалне заштите у раду са мигрантском популацијом“, истакла је проф. др Кисић Тепавчевић.

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања координира активностима државне управе у Поглављу 2 – Слобода кретања радника и Поглављу 19 – Социјална политика и запошљавање, навела је проф. др Кисић Тепавчевић. Осим тога, учествује у радним групама и активностима за реализацију акционих планова за већи број поглавља од којих су кључна Поглавље 23 – Правосуђе и основна права и Поглавље 24 – Правда, слобода и безбедност, као и у праћењу спровођења Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП).

 

Амбасадор и шеф делегације ЕУ у Републици Србији Сем Фабрици истакао је да је Министарство важан партнер Европске уније у Србији по питању управљања миграцијама, сузбијања незапослености младих и подстицања социјалне инклузије. Како је навео, Европска комисија усвојила је Економско – инвестициони план за Западни Балкан који представља значајан програм подршке за радна места у малим и средњим предузећима које ће финансирати ЕУ.

 

“Србија и убудуће може да рачуна на подршку ЕУ и на пољу запошљавања, социјалних питања и социјалне инклузије током ових тешких времена које је обележила пандемија која је погодила све светске привреде”, навео је амбасадор Фабрици.