Aa

Aa

Највећи интерес за Србију да сачува породицу

Највећи интерес за Србију да сачува породицу

Читај ми

БЕОГРАД - Поводом Међународног дана породице, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин посетио је данас Центар за заштиту деце и одојчади у Звечанској и рекао да је највећи интерес за Србију да сачува породицу.

Он је током посете Центра обишао Матерински дом, где је тренутно смештено шест жена и седморо деце и лично се уверио како функционише услуга породичног саветника.

Вулин је нагласио да је највећи интерес за Србију да сви чланови породице буду заштићенији, сигурнији и да са сигурношћу могу да се ослоне на своју земљу.

"Матерински дом и услуга породичног саветника јесте усмерен да помогне породици да је оснажи и да је очува. Највећи број породица треба помоћ, јер су растрзане у борби за егзистенцију", рекао је Вулин.

Он је додао да је у априлу држава за разне облике породичног давања- родитељских додатака, дечји додатак, издвојила 4.958 милијарди динара, као и да се све надокнаде исплаћују на време и у несмањеном износу.

Вулин је најавио да ће од почетка новог скупштинског заседања пред посланицима наћи Закон о финансијској подршци породицама, где ће се по први пут почети са повећањем надокнада за породиље.

Директор Центра за заштиту одојчади, деце и омладине Зоран Милачић нагласио је да та установа развија услуге које имају за циљ јачање породице.

То су, како каже, услуге породичног сарадника за рад са породицама у кризи, Материјнски дом за жене које не могу са бебама да живе у породици, као и родитељска телефоншка линија која је отворена да пружа саветодавне услуге родитељима.

Услуга породични сарадник је намењена биолошким породицама са децом које имају проблеме, са циљем да породице остане на окупу, рекао је породични сарадник Коста Гајић.

Он је додао да су породице којима пружају услугу са многоструким проблемима, али да су мотивисане и спремне да сарађују како би сви чланови породице остали на окупу.