Најстарији грађани Србије заслужују боље услове живота

Најстарији грађани Србије заслужују боље услове живота

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић разговарао је са директорима и оснивачима приватних домова за одрасла и стара лица и директорима државних домова о питањима која су од значаја за отпочињање пружања услуге смештаја корисника у приватним домовима за одрасла и стара лица, проблема у раду, као и питање предузимања неопходних мера за унапређење пружања ове услуге.

 

Министар Ђорђевић изјавио је да је приоритет Владе Србије брига о најстаријим грађанима као и подстицање отварања легалних приватних домова који ће, у складу са Законом испунити све потребне услове за пружање адекватних услуга за смештај најстаријих и додао да ће се овакви састанци одржавати континуирано.

 

„Директори домова имају прилику да на састанцима представе своје проблеме са којима се сусрећу и тиме помогну нама да нађемо прави начин за њихово решавање. Желимо да отворимо Србију према Европи, обезбеђивањем боље и квалитетније услуге за смештај наших најстаријих грађана, али и да привучемо стране држављане да користе услуге смештаја домова за одрасла и стара лица. Тако ћемо омогућити и приватним домовима боље пословање, али и држави веће приходе“, рекао је Ђорђевић и додао да се  већ у јулу ове године очекује усељење првих корисника.

 

На отворени јавни позив за отпочињање пружања услуге смештаја корисника у приватним домовима за одрасла и стара лица, након завршене јавне набавке, стигла је 41 понуда, а од тога су 26 из Београда, 8 из Србије (без Београда и Војводине) и 7 из Војводине.  

 

Министар је истакао да ће због стварања бољих услова живота наших грађана, бити измена и допуна Закона о социјалној заштити, али доношење Закона о социјалном предузетништву и Закона о лизингу радне снаге.

 

„Потребно је да сви радимо заједно. Подстицањем отварања приватних домова не значи да ћемо занемарити државне домове, већ напротив. Влада Србије брине о својим најстаријим грађанима и не прави разлику између приватних и државних домова и сви имају једнака права и обавезе“, нагласио је министар и додао да је најбитније уклонити проблем нелојалне конкуренције, пријавити и казните све оне који не послују у складу са законом.

 

Састанку су присуствовали и државни секретар Ненад Нерић и в.д. помоћника министра  у Сектору за бригу о породици и социјалну заштиту Милош Јанковић.