Aa

Aa

Најновије измене и допуне Закона о раду штите и дојиље

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - слика вести

Најновије измене и допуне Закона о раду штите и дојиље

Читај ми

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања придружило се обележавању Светске недеље дојења чија је овогодишња тема „Дојење – победнички поен за живот“.

У циљу промоције дојења, најздравијег начина исхране беба, али и заштите материнства Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је изменама и допунама Закона о раду 2013. и 2014. године додатно унапредило положај трудница и породиља и проширило заштиту и на жене које раде и доје дете.

Запослена жена која се врати на рад пре истека годину дана од рођења детета има право на једну или више пауза у току радног дана или скраћење радног времена у трајању од 90 минута како би могла да доји своје дете.

Поред заштите трудница које раде на нарочито тешким пословима, послодавац је према новим изменама Закона о раду и запосленој која доји дете дужан да нађе други одговарајући посао који неће штетити здрављу мајке и детета. У недостатку таквог посла дужан је да жени која доји обезбеди плаћено одсуство. Женама које раде и доје дете послодавац не може да уведе ноћни ни прековремени рад.

Светска недеља дојења обележава се од 1991. године у 170 земаља. Србија се тој акцији придружила пре шест година.