Aa

Aa

На Опленцу и у Орашцу обележено Сретење - Дан државности Републике Србије

На Опленцу и у Орашцу обележено Сретење -  Дан државности Републике Србије

На Опленцу и у Орашцу обележено Сретење - Дан државности Републике Србије

Читај ми

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председница Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије проф. др Дарија Кисић положила је данас поводом Сретења – Дана државности Републике Србије ловоров венац на саркофаг вожда Карађорђа у Цркви светог Ђорђа на Опленцу.

 

Венце су положили и делегације Министарства одбране, општине Топола, Задужбине краља Петра Првог, представници удружења и грађани.

 

Организатор државне церемоније је Влада Републике Србије и Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. 

 

Раније данас, Дан државности Републике Србије обележен је и код Споменика вожду Карађорђу у Орашцу, где су ловорове  венце положили председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

 

Церемонији су присуствовали министри у Влади Републике Србије, председник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министри, представници Народне скупштине Републике Србије, председник Скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, представници свештенства и дипломатског кора.

 

Сретење - Дан државности Србије обележава се у спомен на почетак Првог српског устанка (15. фебруар 1804. године) и чин проглашења (Сретењског) Устава Књажевине Србије (15. фебруар 1835. године), а на основу одредаба Закона о државним и другим празницима у Републици Србији („Службени гласник РС” бр. 43/01, 1/07 и 92/11) обележава се нерадно два дана 15. и 16. фебруара).