Aa

Aa

На Филолошком факултету додељени сертификати из познавања ромског језика

На Филолошком факултету додељени сертификати из познавања ромског језика

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председник Савета за унапређивање положаја Рома и спровођење Декаде Рома, др Ненад Иванишевић, присуствовао је данас на Филолошком факултету свечаној додели сертификата полазницима који су положили испит знања из ромског језика са елементима националне културе.


Иванишевић је истакао да је пројекат ,,Увођење ромског језика са елементима националне културе у основне школе у Србији“, у оквиру ког је организован испит, историјски искорак за ромски језик и изразио је наду да ће убудуће бити и велики број полазника курса који нису ромске националности. Српско друштво, према његовим речима, треба да упозна језик и културу националних мањина да би могло да се говори о правој интеграцији.
Председник Ромског националног савета, Витомир Михајловић, изјавио је да процес увођења ромског језика у основне школе у Србији траје четрдесет година и да су садашње активности по питању едукације учитеља и увођења језика у образовне установе најзначајније за инклузију Рома
Уз помоћ пројекта полазници семинара ће имати могућност да се запосле у школама у којима постоје услови да се реализује настава предмета ромски језик са елементима националне културе. Од 56 кандидата, колико је било пријављено за полагање испита, тест је успешно завршило њих 47.