Aa

Aa

Мудра реакција Србије на мигрантску кризу

Мудра реакција Србије на мигрантску кризу

Читај ми

БЕОГРАД - Прошле јесени Србија је показала колико опасна ситуација са мигрантима може да постане и видело се како је Србија са опрезом и веома мудро реаговала на све те изазове, што се у Немачкој веома цени, изјавио је данас опуномоћеник за основна питања ЕУ, заједничке политике и стратешку координацију Петер Птасек.

Он се у Палати Србија састао са државним сектераром Министарства рада Ненадом Иванишевићем и комесаром за избеглице Владимиром Цуцићем и током разговора рекао да жели да сазна каква је ситуација у Србији што се тиче избеглица, а нагласио да зна да Србија игра централну улогу у тој ситуацији.

Иванишевић је истакао да је жеља развијање искустава и нагласио да се мигрантска криза протеклих годину дана заједносмо решавала у координацији са свим земљама на балканској рути и Немачкој, као највећим примаоцем укупног броја миграната.

“Хоћемо да разговарамо о будућем сценарију, јер, Србија је била прва земља која се прошлог маја спремила за оно што се дешавало током прошле године и хоцехмо и овог маја да разговарамо са свим релевантним чиниоцима о сваком могућем будућем сценарију. Поруке које долазе из Турске о споразуму који је закључен, могу делом да нас и забрину и хоћемо да предвидимо евентуалне могућности”, рекао је Иванишевић Тањугу.

Истакао је да је договорена скора реализација програма немачке владе кроз Развојну банку Немачке од 5,5 милиона евра бесповратне помоћи, као донацију Србији, за обнову социјалних инфраструктурних објеката на југу и истоку наше земље.

Подвукао је да може одговорно да тврди да је Србија сигурно најхуманија, најорганизованија земља у прихвату избеглица и да се то жели потврди у неком евентуалном будућем сценарију. “Оно што ће бити наше питање је и питање реадмисије, хоћемо да разговарамо и о реадмисији наших грађана, што је редован процес који се дешава у договору са Комесаријатом за избеглице и миграције, просто да би Србија и у том делу могла да буде апсолутно спремна”, рекао је Иванишевић.