Aa

Aa

Министри Вулин и Гашић у Прешеву

Министри Вулин и Гашић у Прешеву

Читај ми

ПРЕШЕВО - Колективни центар намењен мигрантима у Прешеву ускоро ће бити спреман за прихват тих људи, најавили су данас министри Александар Вулин и Братислав Гашић који су обишли тај објектат.

Министри су, током боравка у Прешеву разговарали са мигранима из Сирије, Авганистана, Еритреје и других земаља, којима је Србија успутна станица до држава Европске уније.

За мигране су обезбеђене храна и лекови и сва друга права која потичу из међународног и домаћег законодавства, а објекат за њихов смештај ће бити транзитни центар у коме ће моћи да се одморе и добију медицинску и сваку другу помоћ.

Вулин, који је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, изјавио је да очекује да ће тај колективни центар за два до три дана бити у потпуности спреман да прими до 300 избеглица које свакодневно приштижу.

"Држава се на организован начин поставила како би помогла тим људима", рекао је Вулин, подсетивши "да проблем са мигрантима наша држава није изазвала и нити ће моћи сама да га реши".

Према његовим речима, држава Србија чини и учиниће све што може како би мигрантима олакшала боравак и када је у питању здравствено стање и све друго.

Вулин је рекао и да су координиране активности више министарстава - одбране, здравља, унутрашњих послова, за социјална питања - дале одговарајуће резултате.

"Транзицони или прихватни центар већ од сутра ће бити добрим делом свог капацитета у функцији, а за десетак дана очекујем да ћемо са представницима међународних организација моћи да дођемо и покажемо како Србија организовано наступа", рекао је он.

Вулин је истакао да нико од миграната "није остао гладан, није остао без лека, није остао без бриге", нагласивши да држава Србије и њене структуре своју границу добро чувају за разлику од неких других.

"Синоћ су наше безбедносне службе и погранична полиција и припадници Жандармерије вратили више од 520 људи у 17 група, који су покушали илегално да пређу границу", рекао је он.

Вулин је рекао и да смо у исто време дали одговрајући докуменат за 170 тражилаца азила, истаквши да "нико не остаје без азила, без својих људских права...."

"Сви су медицински збринути, добили су одговарајуће папире, при чему су значајно убрзане полцијске процедуре... Црвени крст је такође ту", рекао је он.

Министар одбране Гашић је истакао да су припадници војске, заједно са осталим безбедносним структурама, настављају ангажовањем у Прешеву "пре свега на здравственом збрињавању великог број миграната"

Он је навео и да ће мигранти, који се углавном окупљању око полицијске станице и железничке станице, "од сутра или прекосутра прећи у нови центар за њихов прихват".

Гашић је негирао поједине наводе да се држава Србије не брине довољно о мигрантима, истаквши да и новинари на лицу места могу да се увере да то није тачно.

"Очигледна је жеља појединаца да се покаже да се држава Србија не стара довољно о оволиком броју миграната и на начин како би то требало... Мислим да то не стоји", рекао је он.

Према његовим речима, новинари имају могућност да се увере шта смо све предузели да ти људи буду и здравствено и на све друге начине збринути и један од наших главних задатака је да обезебедимо да они безбедно наставе даље.

За привремени смештај миграната намењена је Управна зграда са рестораном Предузећа за обраду дувана у Прешеву која је прилагођена за њихов прихват.

Од 22. јуна у Прешеву су припадници нишке Војне болнице организовала пункт за тријажу и хитну медицинску помоћ.

Први мигранти на граничном прелазу Прешево који су тражили азил регистровани су још 2009. године, али тада су то били појединачни случајеви.