Aa

Aa

Министри Селаковић и Вулин отворили ћелије за инвалиде у Забели

Министри Селаковић и Вулин отворили ћелије за инвалиде у Забели

Читај ми

ПОЖАРЕВАЦ - Министар правде Никола Селаковић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин отворили су данас реновирани и прилагођени део петог павиљона пожаревачког затвора Забела намењен смештају старијих осуђеника и осуђеника са инвалидитетом.

Инвестиција којом је обезбеђен смештај 30 особа са телесним недостацима кошта 17 милиона динара и обезбеђена је из буџета Републике Србије, рекао је министар правде напомињући да је Забела први затвор у Србији у којем је на посебан начин опремљен део за особе са инвалидитетом и старије особе.

"На тај начин Министарство правде и Управа за извршење кривичних санкција се припремају за отварање Поглавља 23, а посебно дела који се односи на основна права, односно достојанство притвореника", рекао је Селаковић.

Он је подсетио да је пре четири године, кад је ова влада преузела одговорност, Србија била на првом месту по пренасељености затвора, али да је у међувремену свој положај побољшала за десет места.

Селаковић је најавио низ нових инвестиција у затворе широм Србије који ће обезбедити услове за нормалан живот притоврених и осуђених лица "достојан човека", као и јачање система алтернативних санкција.

Вулин је похвалио Министарство правде због посебне бриге за особе са инвалидитетом и стара лица.

"Свако људско биће има право на своје достојанство без обзира на ситуацију у којој се налази. Особе са инвалидитетом имају право да буду додатно заштићене и да им се обезбеди могућност за нормалан живот", рекао је Вулин.

У целом затворском систему у Србији, који има више од 10.000 притворених и осуђених особа, свега 69 особа има неки телесни недостатак, као што су ампутација уда, слепило на једно или оба ока, или неки други тежи облик деформитета.

Према подацима Управе, у систему кривичних санкција нема осуђеника старијег од 80 година.

Пожаревачка Забела од скоро има и две нове монтажне кућице намењене породичним посетама, које су произвели сами осуђеници током издржавања казне.