Aa

Aa

Министри Селаковић и Ђедовић на потписивању Анекса колективног уговора између представника Зиђин Копер и репрезентативних синдиката

Министри Селаковић и Ђедовић на потписивању Анекса колективног уговора између представника Зиђин Копер и репрезентативних синдиката

Министри Селаковић и Ђедовић на потписивању Анекса колективног уговора између представника Зиђин Копер и репрезентативних синдиката

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић и министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић,  присуствовали су потписивању Анекса колективног уговора између представника Србија Зиђин Копер и репрезентативних синдиката у тој компанији.

 

Министар Селаковић је истакао да је потписивање Анекса колективног уговора  значајан и велики дан за запослене у Србија Зиђин Копер, за читав Борски округ, али и све наше грађане који живе у том делу државе. „ И људе који стичу свој хлеб са седам кора, како се назива рударски хлеб, онај који се зарађује тешким, марљивим и одговорним послом, рада у руднику,“ нагласио је Селаковић.

 

Подсећајући како је дошло до стратешког партнерства између Зиђин групације и  некадашњег РТБ Бора, Селаковић је рекао да је то  директан резултат челичног пријатељства и изузетно добрих личних односа председника Републике Александра Вучића и председника Народне Републике Кине Си Ђи Пинга.

 

„Да данас Бор постаје све више и више мотор развоја Србије, да управо и овим анексом уговора видимо како расту основне зараде. Основна зарада је 144 хиљаде динара по овом анексу, топли оброк 16 хиљада динара, регрес за годишњи одмор је 121.200 динара, и  када поделите на 12. месеци, дођете до тога да је буквално основна зарада, плус регрес, плус топли оброк око 170 хиљада динара месечно,“ рекао је министар Селаковић након потписивања Анекса колективног уговора.

 

Истичући важност и значај повећања основних зарада у Зиђин Коперу, Селаковић је навео да после последњег повећања од 10% министарска плата у Србији износи 150 000 динара, а да је основна зарада у Зиђину, са топлим оброком, преко 160 000 динара, плус регрес.

 

„Ово све говори о томе колико Влада Републике Србије  озбиљно и одговорно ради на и равномерном регионалном развоју, коришћењу природних потенцијала наше државе, ресурса који обезбеђују и озбиљно увећан извоз наше земље, ресурса који обезбеђују много више уплата за порезе и доприносе о чему је министарка Ђедовић и говорила у буџет Републике Србије, али и оно што је за нас веома важно, за оба министарства, то су заштита здравља и безбедности на раду, много бољи услови рада, заштита самих радника, јер то нису само обавезе и права у вези са радом, то су оне ствари које се тичу њиховог здравља и услова њиховог рада,“ истакао је министар Селаковић.

 

Министарка Ђедовић  је  нагласила да додатно повећање цене рада резултат доброг пословања компаније, али и социјалног дијалога, односно споразума између послодаваца и синдиката, који је постигнут после два месеца преговора, у којима су посредовали и представници Министарства рударства и енергетике и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

 

„Једну компанију не чине само багери, камиони и механизација већ људи и драго ми је што сам данас присуствовала потписивању Анекса колективног уговора између представника Србија Зиђин Копера и репрезентативних синдиката у тој компанији. Плате близу 6.200 запослених у Србија Зиђин Копер и пре договореног повећања биле су око 45 одсто веће од просека у Србији, а са новом ценом основна зарада запослених у компанији просечна нето плата износиће око 144.000 динара. Зиђин има велике амбиције кад је реч о повећању производње, посебно са реконструисаном топионицом, али је једнако важно да то све прате и зараде, адекватан систем награђивања и безбедност на раду. Снага енергетских и рударских предузећа је пре свега у њиховим запосленима, чије знање, искуство и енергија су права покретачка снага компанија“, рекла је министарка након потписивања колективног уговора у Влади Србије.

 

Ђедовић је додала да ће као резултат нових услова у колективном уговору бити повећане и уплате Србија Зиђин Копера у државни буџет по основу пореза и доприноса на зараде, које би у 2024. години требао да износе око 6,4 милијарди динара.

 

Министар Селаковић је након потписивања уговора најавио да ће са министарком Ђедовић отићи у Бор, како би видели где наши грађани раде и како би цела Србија схватила зашто се велике плате везују за тежак и напоран рад.

 

Од успостављања стратешког партнерства у некадашњем РТБ Бору Зиђин је инвестирао око 2,6 милијарди долара и налази се  међу прва три извозника у Србији, а на име разних пореза и накнада уплатила је близу 500 милиона долара у буџет Републике Србије.