Aa

Aa

Министарство посвећено социјалној инклузији Рома

Министарство посвећено социјалној инклузији Рома

Министарство посвећено социјалној инклузији Рома

Читај ми

Државна секретарка Министарства за рад, запошљавања, борачка и социјална питања Стана Божовић говорила је на конференцији посвећеној ромском предузетништву – „Рома дигитал буст“, где је истакла да је Министарство посвећено социјалној инклузији Рома кроз њихово запошљавање и стварању њиховог бољег положаја на тржишту рада. 

 

Државна секретарка је навела да је Министарство у том смислу донело многе законе и стратегије које већ показују велике помаке и значајне резултате када је у питању побољшање положаја Рома и Ромкиња. 

 

„Влада Републике Србије усвојила је неколико стратешких докумената као што су Стратегија запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године и Стратегија за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2022. до 2030. године. Ови документи представљају значајне алате свих оних који су укључени у процес унапређења социјалне инклузије Рома“, навела је Божовић.

 

Државна секретарка је истакла и да је Министарство урадило и предложило Влади Србије и Закон о социјалном предузетништву, који је на предлог Владе усвојила Народна скупштина у фебруару 2022 године, који је веома важан за побољшање положаја свих маргинализованих група, међу којима су и припадници ромске националне мањине.

 

Питање партнерства је од изузетне важности. Партнерства са Европском унијом, са УН – ом, са међународним организацијама, као и са разним удружењима на нивоу Србије нам помажу у достизању циљева, а то су инклузија Рома и социјална инклузија. Ова сарадња, ово снажно умрежавање и координација усмерени су ка истом циљу.

 

Божовић је истакла да ће овај пројекат, односно његови резултати и анализа помоћи да Србија буде још боља и посвећенији унапређењу положаја Рома и Ромкиња у Србији. 

 

Циљ овог пројекта, које спроводи Ромска иницијатива за развој предузетништва (РЕДИ) и Немачка развојна агенција (ГИЗ), је развој и унапређење предузетничких капацитета ромских предузетника, као и стварање повољних услова за запошљавање 20 Рома и Ромкиња на територији Републике Србије. 

 

Државна секретарка је обишла и сајам, који је одржан у склопу конференције, а на којем је 15 предузетника, који су учествовали у овом пројекту, представило своје производе и услуге.