Aa

Aa

Министарство наставља подршку Савезу слепих Србије – помоћница министра на акцији „Покуцај ми књигом на врата“

Министарство наставља подршку Савезу слепих Србије – помоћница министра на акцији „Покуцај ми књигом на врата“

Министарство наставља подршку Савезу слепих Србије – помоћница министра на акцији „Покуцај ми књигом на врата“

Читај ми

„Сарадња Сектора за заштиту особа са инвалидитетом  са Савезом слепих Србије и са свим њеним организацијама, одувек  је била партнерска, а резултати најбоље говоре о међусобној подршци, али  и о заједничком раду“, изјавила је помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Биљана Барошевић,  у  Савезу слепих Србије, који су у сусрет Националном дану књиге, традиционално организовали  акцију „Покуцај ми књигом на врата”.

 

Барошевић је истакла да је прави пример тога библиотека „Др Милан Будимир“, јер је према њеним речима, једно од основних људских права могућност да се образујемо, читамо, информишемо, као и да је знање данас, највреднији ресурс. „Поносна сам на чињеницу да библиотека „Др Милан Будимир“ представља највећу библиотеку оваквог типа на Балкану, а све захваљујући личном доприносу председника Србије Александра Вучића и подршци државних институција, која је обновљена и у потпуности прилагођена својој намени према најсавременијим стандардима. Ова библиотека баштини 50 хиљада књига и 8 хиљада аудио записа“, подсетила је Барошевић.

 

Напомињући  да је Министарство  у протеклих пет година определило преко 100 милиона динара за подршку Савезу, од чега је 12 милиона динара утрошено на  адаптацију и опремање библиотеке, Барошевић је истакла да су у 2023. години опредељена додатна средства, у износу од преко 17 милиона динара, како за рад Савеза слепих Србије тако и за и локалне организације у њиховом саставу, што у односу на претходну годину, представља повећање од 1,5 милиона динара.
 

 

Председник Савеза слепих Србије Милан Стошић захвалио се свим сарадницима и представницима медија који су се одазвали акцији и показали солидарност, а посебно Дејану Ристићу, инспиратору и организатору акције „Покуцај ми књигом на врата“, која је настала поводом обележавања  50. година од оснивања библиотеке „Др Милан Будимир“.

 

„Циљ акције, коју организујемо по трећи пут,  је да јавности скренемо пажњу на потребе слепих и слабовидих особа и на посебно место које доступна књига заузима у њиховом животу“, рекао је председник Савеза слепих Србије.



„Заједничким радом стварамо Србију без баријера, друштво које препознаје различитост и које ствара једнаке шансе за све“, рекла је помоћница министра задужена за Сектор за заштиту особа са инвалидитетом. Она је истакла да ће Сектор  како је то Министарство чинило и до сада, настојати да као вид подршке Савезу слепих Србије, обезбеди што већа средства за несметани рад и боље функционисање.