Aa

Aa

Министарство наложило да се изврши хитан надзор над радом Центра за социјални рад у Зајечару

Министарство наложило да се изврши хитан надзор над радом Центра за социјални рад у Зајечару

Министарство наложило да се изврши хитан надзор над радом Центра за социјални рад у Зајечару

Читај ми

Поводом објава на друштвеној мрежи Facebook, објављених дана 24.09.2020. године, и других објава наредних дана о наводној отмици и продаји малолетне Н.С. из Зајечара, које су неистините и нетачне, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, наложио је у складу са својим овлашћењима, да се изврши хитан надзор над стручним радом Центра за социјални рад у Зајечару у организовању помоћи и подршке малолетној Н.С. и њеној породици, а све у циљу заштите најбољег интереса детета, утврђивања чињеничног стања и спречавања даљих непримерених радњи, коментара и изношења непроверених и нетачних тврдњи.

 

Надлежни су у обавези да без одлагања, изврше надзор и извештај доставе министру на увид како би се даље поступало у складу са законом и овлашћењима.

 

Према Породичном закону, јавност је искључена из поступка решавања породичних односа, из тог разлога се не смеју износити подаци и информације о малолетном детету и његовој породици.

 

Изношењем непроверених и неоснованих тврдњи угрожава се личност малолетног детета, његов најбољи интерес, угрожава се процес заштите малолетног детета, здравље и безбедност. Јавно изношење података и упућивање на фотографије детета угрожена је и приватност детета и представља кршење законских прописа и обавезе о чувању тајности података о деци која су у поступку заштите. 

 

Напомињемо да се на основу одлуке Суда поступа у случајевима измештања деце из породица као и одузимања родитељског права, у складу са прописима, ово Министарство не сме утицати на рад првостепеног органа, органа старатељства, у доношењу одлука.  Ово Министарство у сличним случајевима решава по жалби и решава о предмету у другостепеном поступку, као и да врши контролу над радом центара за социјални рад. 

 

Неистините тврдње, изношење непроверених чињеница и неоснованих оптужби на рачун радника Центра за социјални рад „Зајечар“ у Зајечару угрожавају кредибилитет запослених у центрима за социјални рад, како професионални тако и лични, безбедност запослених у овом Центру, ствара се атмосфера „линча“, изазива паника и узнемирење јавности. 

 

У циљу заштите најбољег интереса детета али и запослених у систему социјалне заштите апелујемо на јавност да се суздрже од даљих непримерених коментара и изношења непроверених информација.

 

Безбедност детета и обезбеђивање свих услова за здраво, срећно одрастање и безбрижно детињство је приоритет рада ресора којим руководи министар Ђорђевић.