Министарство и Инспекторат рада одлучни у борби против сиве економије

Министарство и Инспекторат рада одлучни у борби против сиве економије

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић присуствовао је едукативној радионици у Панчеву, која је спроведена у склопу пројекта "Реци НЕ раду на црно", где су представљени досадашњи резултати пројекта, а дискутовано је и о начинима ефикасног сузбијања нелегалног рада.

 

Министар Ђорђевић изјавио је да Министарство жели да покаже да је одлучно у борби против сиве економије, која је неколико година уназад проблем у нашој земљи и да ће рад Инспектората бити још ефикаснији.

 

„За првих шест месеци, ове године спроведено је за 30 одсто више надзора, него у истом периоду прошле године и оно што нам даје наду, да смо на добром путу у борби против сиве економије, јесте то да већ имамо мањи број људи који раде на црно“, нагласио је министар.

 

Ђорђевић је истакао  да ће инспектори бити присутни свуда и да је то јасан показатељ да држава има искрену намеру да се бори против рада на црно. Он је додао да се инспекцијски надзори спроводе тако што у контроле не иду инспектори из места у којем се врши надзор, већ се они ротирају.

 

„Министарство је од марта текуће године, покренуло пројекат „Реци НЕ раду на црно“ са Норвешком амбасадом. Циљ Министарства јесте да, кроз медијску кампању, радници и послодавци развију свест о својим правима и користима који имају од спречавању рада на црно. Они треба да знају да инспекторат ради за добробит радника, али и добробит послодаваца, спутавајући нелојалну конкуренцију“, рекао је министар.

 

Ђорђевић је истакао да верује да ће борба против сиве економије бити још ефикаснија у наредном периоду и да ће се присутност рада на црно свести испод просека ЕУ, и тиме ће Србија постати пример појединим земљама чланицама.

 

В.д. директора Инспектората за рад Стеван Ђуровић истакао је да су Министарство и  Инспекторат рада активно радили на сузбијању рада на црно, те је у току прошле године откривено 3.000 лица која раде на црно више него 2016. године.  

 

„Мере које спроводимо и додатне контроле инспектора дале су изванредне резултате. Открили смо 769 нерегистрованих субјеката који су радили без законских регулатива. Посебно смо поносни на чињеницу да је од 22.411 лица, која су радила на црно, чак 21.171 њих засновало радни однос“, изјавио је Ђуровић и додао да поред праћења рада и контроле радно правног статуса запослених, Инспекторат штити и интересе послодаваца и континуирано врши надзоре из области безбедности и здравља на раду.

 

Циљ радионица јесте подизање свести о важности спречавања рада на црно и додатна едукација шире јавности о правима и обавезама радника и послодаваца. Предвиђено је да се до краја године одржи 10 радионица у градовима широм Србије.