Aa

Aa

Министарство ће обавити инспекцију геронтолошких центара

Министарство ће обавити инспекцију геронтолошких центара

Читај ми

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обавиће инспекцијски надзор у свим геронтолошким центрима и о резултатима те инспекције обавестити јавност у врло кратком року, изјавио је данас у Суботици Вулин.

Он је приликом посете Геронтолошком центру у овом граду рекао да је био веома узнемирен недавним извештајем Покрајинског омбудсмана о томе да се у геронтолошким центрима у Војводини крше људска права њихових корисника.

“Све ћемо учинити да то питање буде истражено”, казао је Вулин новинарима нагласивши да се мора сазнати шта је истина, поводом тих навода покрајинског заштитника грађана и ако је било неправилности да што пре буду отклоњене а “ако треба, и да неко буде кажњен”.

Министар је подсетио да је омбудсман независни орган и позвао ту институцију, као и друге невладине организације које се баве социјалним питањима да помогну ресорном министарству у истраживању тог проблема.

Он је нагласио да у Министарству не желе тим поводом ништа да крију, већ “желе да буду на истој страни и да помогну сваком кориснику, који мора да се осећа као људско биће”.

Вулин је напоменуо и да ће бити учињено све да се стане на пут раду илегалних геронтолошких центара у Србији.

“Министарство ће спровести закон и нема говора да се у Србији праве илегални геронтолошки центри, у којима неко оставља мајку и оца код људи који за тај посао нису обучени”, нагласио је Вулин.

Он је, у оквиру редовних активности у Министарству, посетио суботички геронтолошки центар, једну од најугледнијих институција те врсте у Србији, у којој је збринуто 630 корисника.