Aa

Aa

Министарка Кисић Тепавчевић на Копаоник Бизнис Форуму 2021

Министарка Кисић Тепавчевић на Копаоник Бизнис Форуму 2021

Министарка Кисић Тепавчевић на Копаоник Бизнис Форуму 2021

Читај ми

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић представила је на Копаоник Бизнис Форуму 2021 планове у области социјалне политике у условима пандемије и истакла да је циљ Министарства да се ефекти Ковид 19 у што мањој мери одразе на најосетљивије категорије становништва.

 

Све ванредне ситуације и кризе најјаче погађају најосетљивије категорије становништва и зато је наш циљ да се, различитим мерама и стратегијама, уради све како би се та категорија становништва заштитила, рекла је Кисић Тепавчевић. 

 

Кисић Тепавчевић је навела да је најважнији задатак Министарства у условима пандемије очување живота и здравља корисника установа социјалне заштите и запослених и спречавање уласка вируса у колективе, што је у највећем броју тих установа и постигнуто.

 

Министарка је нагласила да су за то заслужни запослени у тим установама, који су уложили огроман рад и труд да смање ризик уноса и ширења вируса у установама.  

 

Кисић Тепавчевић је истакла да је Министарство, поред осталог, набављало заштитну медицинску и другу опрему, тестове за детектовање свих потенцијалних носилаца вируса, а подсетила је да је процес вакцинације управо почео од најстаријег дела становништва – корисника геронтолошких центара.  

 

„Показали су како се понаша одговорно и савесно. До овог момента око 90 одсто корисника установа социјалне заштите је вакцинисано“, рекла је Кисић Тепавчевић.

 

Како је додала, Министарство је у време пандемије ојачало кадровске капацитете установа социјалне заштите, запословши 825 особа на неодређено време.

 

Кисић Тепавчевић је напоменула и да за време трајања пандемије ниједно право није ускраћено корисницима и да није било кашњења исплата социјалних давања.

 

Министарство је, како је додала, покренуло израду различитих закона и стратешких докуменатта који ће омогућити лакше и брже спровођење различитих услуга социјалне заштите – донет је Закон о социјалној карти, који ће допринети праведнијој расподели социјалне помоћи, покренут је процес израде измена и допуна Закона о социјалној заштити, као и Стратегије деинституционализације и развоја услуга у заједници.

 

Кисић Тепавчевић је нагласила да Министарство спроводи низ активности у циљу очувања сваког радног места, да је у фебруару усвојена Стратегија запошљавања за период 2021-2026, као и да се континуирано креирају мере активне политике запошљавања, где приоритет имају теже запошљиве категорије.

 

Како је нагласила, значајни ресурси су усмерени ка подстицају запошљавања особа са инвалидитетом, па је за то у складу са Законом о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом ове године издвојено милијарду и 175 милиона динара.

 

Кисић Тепавчевић је нагласила да је током пандемије заживео програм „Моја прва плата“, у оквиру кога је ангажовано више од 8.000 младих, и најавила да ће Министарство наставити са реализацијом овог програма.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је рекла и да је један од циљева Министарства унапређење нормативних оквира у области рада, па се, поред осталог, ради на изради закона о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима, са циљем смањења рада на црно.