Aa

Aa

Министарка Кисић Тепавчевић: Борба против дискриминације мора бити константна и бескомпромисна

Министарка Кисић Тепавчевић: Борба против дискриминације мора бити константна и бескомпромисна

Министарка Кисић Тепавчевић: Борба против дискриминације мора бити константна и бескомпромисна

Читај ми

Борба против дискриминације мора бити константна и бескомпромисна, јер су и поред свих напора присутне бројне препреке, истакла је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић на скупу посвећеном предлозима за измене и допуне Закона о забрани дискриминације. 

 

Министарка Кисић Тепавчевић је нагласила да је зато неопходно да се тој борби приступи мултидисциплинарно и мултисекторски.

 

Кисић Тепавчевић је додала да су подршка и ангажовање на пољу заштите од дискриминације приоритетни задаци Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, које конкретним активностима настоји да допринесе стварању модерног друштва у коме се поштују људска, грађанска, политичка и друга права.

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је додала да је епидемија Ковид 19 још више интезивирала различита питања на пољу дискриминације.

 

Чинили смо све напоре да те тестове успешно савладмо, а основни задатак је био заштита здравља, али и свих права корисника социјалне заштите, рекла је Кисић Тепавчевић и додала да је посебан акценат био на најрањивијим групама - заштити права националних мањина, побољшања положаја Рома, права ЛГБТ популације, заштите права деце, права жена и лица са инвалидитетом, спречавања злостављања. 

 

Како је рекла, тренутно се ради на доношењу Стратегије деинституционализације и развоја услуга у заједници и Стратегије социјалне заштите, као и пратећих акционих планова, у којима ће значајна пажња бити посвећена спречавању и заштити од дискриминације у односу на наведене групе корисника у систему социјалне заштите. 

 

Кисић Тепавчевић је рекла и да Министарство посебну пажњу посвећује заштити права особа са инвалидитетом и да је у марту прошле године усвојена Стратегија за унапређење положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији за период од 2020. до 2024. године.

 

Она је додала да је потребно да се посебан нагласак стави на промоцију  интеграције, социјалне укључености и спречавање свих видова дискриминације приликом запошљавања особа са инвалидитетом, што је и дефинисано Законом о професиналној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом.

 

У делокругу свог рада и надлежности Министарство значајну пажњу посвећује и спречавању дискриминације у вези са радом и запошљавањем, рекла је Кисић Тепавчевић.

 

Министарка Кисић Тепавчевиће је подсетила да је, поред осталог, Влада Републике Србије недавно усвојила на предлог Министарства Стратегију запошљавања у Републици Србији за период 2021. до 2026. године, којом су предвиђене посебне мере за унапређење положаја жена, младих, особа са инвалидитетом, корисника новчане социјалне помоћи, као и Рома и Ромкиња, имајући у виду њихову заступљеност и друге карактеристике које указују на неповољан положај на тржишту рада.