Aa

Aa

Министарка Кисић на острву Видо: Никада нећемо заборавити жртву спрских јунака

Министарка Кисић на острву Видо: Никада нећемо заборавити жртву спрских јунака

Министарка Кисић на острву Видо: Никада нећемо заборавити жртву спрских јунака

Читај ми

Србија никада неће заборавити страдање, патњу и жртву српских јунака, ниједан гроб и ниједног војника који почива у Плавој гробници, поручила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић, која је на острву Видо предводила централну државну комеморативну свечаност одавања почасти и полагања венаца поводом 106. година од искрцавања српске војске на острва Крф и Видо.

 

Министарка Кисић је у оквиру церемоније положила венце у Маузолеју и на Морнаричком крсту на острву Видо, и у „Плаву гробницу“, на отвореном мору. 

 

„Памтимо сваки километар који сте прешли, сваку муку коју сте измучили и бол који сте претрпели, памтимо и кажемо вечно хвала за све што сте учинили за нас и нашу слободу“, истакла је Кисић, која подсетила на помоћ братског грчког народа српској војсци током боравка на оству Крфу.

 

Захваљујући несебичној помоћи становника овог острва, српска војска успела је преживи,  да се оснажи и да буде јака  за нове јурише ка слободи, ка отаџбини и ка коначној победи у Првом светском рату, рекла је Кисић.

 

Проф. др Кисић је навела да је нашим прецима слобода била важнија од живота, а љубав према отаџбини звезда водиља која им је давала снагу да наставе борбу. Слобода за коју су се наши преци борили и изборили, како је додала министарка Кисић, ни данас нема цену, ни алтернативу и она је нешто највредније што имамо. 

 

„Само када живимо у миру можемо да радимо, градимо и напредујемо у сваком смислу, сањамо велике снове, остварујемо нове идеје, да би наша Србија била још боље место за живот свих њених грађана. Зато се свом снагом, свим срцем и сваког трена боримо за нашу Србију, за мир и просперитет, за слободу“, нагласила је министарка Кисић.

 

„Са поносом се сећајући предака који су своје животе дали за нашу слободу, ми данас одајемо пошту нашим јунацима, поносни што смо њихови потомци, уз обећање да ћемо вечно стајати под заставом слободе, мира и боље будућности“, рекла је проф. др Кисић.

 

Министарка Кисић уписала је у Спомен-књигу: „Српски јунаци, заувек ћемо памтити ваше страдање и патњу, али и вашу храброст и борбу како бисмо ми данас живели у миру и слободи. На томе смо вам вечно захвални. Живела Србија!“.

 

Почаст српској војсци на острву Видо одале су и делегације Министарства одбране и Војске Србије, представници Републике Грчке, општине Централни Крф, полиције и војске Крфа, представници удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, као и кадети Војне академије и студенти Криминалистичко-полицијског универзитета из Београда.