Aa

Aa

Министар Вулин: Влада не повећава капацитете, већ их унапређује

Министар Вулин: Влада не повећава капацитете, већ их унапређује

Читај ми

БУЈАНОВАЦ - У Бујановцу је данас отворен Привремени прихватни центар за мигранте чији је капацитет 250 особа, а министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања поручио је да влада Србије не повећава капацитете својих прихватних центара, већ се труди да постојеће унапреди и прилагоди их периоду којем мигранти проведу на њеној територији.

Вулин, који је центар обишао заједно са шефом сектора Делегације ЕУ у Србији Николом Бизелом, рекао је да влада Србије води рачуна да свако људско биће коме је потребна заштита на њеној територији, буде заштићено на најбољи могући начин, посебно у зимским месецима, али је нагласио да нико нема права да илегално улази на територију Србије.

"Ми ћемо се трудити да у домену наших могућности смањимо број шатора, повећамо број кревета и број тврдих склоништа, где људи могу да бораве одређени временски период, али Србија није простор у који се може улазити и излазити, без икакве контроле, а посебно без контроле броја", рекао је Вулин.

Он је оценио да се, захваљујући раду МУП-а и Министарства одбране, миграције контролишу и Србија најуспешније на читавој мигрантској рути бори против кријумчара и свих који желе да зараде на људској емоцији и невољи.

Ове године, како је рекао, од тренутка када су војска и полиција Србије изашли на границу, поднето је више од 270 кривичних пријава против 476 починилаца покушаја кријумчарења људи, а тим конкретним пријавама спречено кријумчарење више од 4.200 особа.

"Ми не повећавамо своје капацитете, не можемо да примимо више људи, него што објективно можемо. Србија није и не може да буде паркинг за мигранте и људе који не могу нигде да пролазе, али за оне који су овде легално и својом вољом, ми ћемо обезбедити да, док се њихов правни статус не реши, буду заштићени по најишим светским стандардима", рекао је Вулин.

Он је нагласио да се број од 6.000 сигурних смештајних капацитета достиже, али и обнавља и унапређује.

Бизел је напоменуо да је ЕУ издвојила 340.000 евра за реконструкцију тог објекта и истакао да тај новац није утрошен само за реконструкцију зграде, већ и на набавку опреме, прављење посебног кутка за децу...

Он је рекао да је реконструкција тог објекта део подршке који ЕУ пружа Србији, од почетка мигрантске кризе, од када је, како тврди, Србији помогла са 40 милиона евра.

"ЕУ је спремна да пружи сваку врсту помоћи Србији у решавању ових проблема, нарочито када имамо у виду предстојећу зиму", рекао је Бизел.

Прихватни центар су данас, заједно са Вулином и Бизелом обишли комесар за избеглице Владимир Цуцић и председник општине Бујановац Шаип Камбери.

Привремени прихватни центар у управном објекту некадашње фабрике акумулатора "ДП Светлост" у Бујановцу, површине 2.000 квадратног метара, налази се непосредно уз аутопут Скопље-Београд, на главној траси кретања миграната кроз Србију.