Aa

Aa

Министар Вулин: Већи доприноси у ПИО за 5,6 милијарди динара

Министар Вулин: Већи доприноси у ПИО за 5,6 милијарди динара

Читај ми

БЕОГРАД - Закључно са 21. октобром ове године доприноси у ПИО Фонду већи су од предвиђеног плана за 5,6 милијарди динара, што значи да држава све мање повлачи дотације из буџета за исплату пензија, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

“То је резултат борбе против сиве економије. Захваљујући томе ми смо у овој години повукли 17,4 милијарде динара за дотације”, рекао је Вулин на конференцији о сивој економији у организацији магазина “Newsweek”.

Како је навео, са оваквим повећањем доприноса у ПИО фонду, до краја године ће 35 одсто дотација за пензије бити из буџета, а све остао ћемо зарадити.

Он је навео да је борба против сиве економије јако важна јер како је истакао нелојална конкуренција убија оне који желе легално и регуларно да послују.

“Морамо се изборити да помогнемо ономе ко жели да регуларно послује да му му се такво пословање исплати и буде награђен за то што послује тако”, рекао је Вулин.

Он је навео да у Инспекцији рада има 242 инспектора који треба да контролишу 300.000 привредних субјеката.

Како је рекао, у првих девет месеци ове године обављено је 40.772 надзора у којима је затечено 13.102 лица који су радили на црно.

На основу решења инспектора, 10.975 људи је запослено на неодређено време.

Како је казао, од 592 непријављена субјекта, само је 41 престао да ради, а сви остали су отишли у АПР и регистровали се.