Aa

Aa

Министар Вулин: Тврдоглаво ћемо инсистирати на политици неутралности

Министар Вулин: Тврдоглаво ћемо инсистирати на политици неутралности

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је данас да ће Србија тврдоглаво инсистирати на политици неутралности и да не мисли да улази у НАТО пакт на било који начин.

Вулин је учествујући на пенелу "Крај униполарног светског поретка и спољнополитичка орјентација Србије", коју је организовао недељник "Печат" на Међународном сајму књига, нагласио јасну политику Србије о неулажењу у било који оружани савез и рекао да нам политика неутралности даје простор да се боримо за наше интересе, за наш утицај где год сматрамо да су интереси Србије.

"Где год живе Срби тамо је наш интерес, а наш интерес је да живе добро, да живе као лојални грађани, да буду заштићени и да могу да развијају свој интегритет и себе као такве. Што српска заједница, где год живи, буде заштићенија, то је Република Србија јача у Републици", рекао је Вулин.

Он је нагласио да ће Влада Србије остати верна свему што је рекла и подсетио да је она не само партнер Европске Уније већ и партнер Руске Федерације, као и да "ми не морамо да водимо туђе ратове и тога ћемо се придржавати".

"Избећи сукобе је можда суштинска реченица спољне политике Владе Србије, како не доћи у позицију да не будемо део сукоба великих и моћних, сукоба који су по мом скромном мишљењу већ почели", рекао је Вулин, додавши да не види у свету сукоб или свађу у којима би вредело да учествујемо.

Он је нагласио да велике силе добро знају потенцијал Србије у економском, политичком и војном смислу и да он није безначајан.

"Србија је значајнија и важнија од броја становника. Сва наша борба је како заштити Србију и како остати у правцу политике Србије уз прављење компромиса, али не компромиса који ће нас одвести тврдо на ову или ону страну. Не видимо ми непријатеља и не желимо да их проналазимо", истакао је Вулин.

Он је казао да је политика Србије издржати, бити тврдоглав и упоран у принципима који "су нас задржали у простору у коме се сада налазимо у политичком смислу".

Вулин је рекао и да када се говори о ономе што би било добро и корисно за српски народ на Косову, увек се покуша пронаћи неко оправдање да се то не реализује, долази до политике лажног изједначавања.

"Није тачно да смо сви по мало криви. Ми смо врло гласно говорили када су покушали да пронађу универзалну кривицу када је било реч о буђењу нацизма у Хрватској и велике полемике око Степинца. Нисмо сви по мало криви. Не може пођеднако да буде крив онај који се бори за антифашистичке вредности и онај који полажа венце у Блајбургу. На тој разлици морамо инсистрирати", рекао је министар.

Он се осврнуо и на чињеницу да два члана резолуције 1244 регулишу да се сва набавка за Трепчу врши преко јужног терминала и извоз руде преко терминала у Јужној Митровици, чиме, како додаје, још више се разоткрива "зла намера Приштине".