Aa

Aa

Министар Вулин се састао са представницима међународних организација у Србији

Министар Вулин се састао са представницима међународних организација у Србији

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, састао се данас са сталном координаторком УН у Србији и представницом УНДП-а, Иреном Војачковом Солорано, представником УНХЦР-а у Србији, Хансом Фридрихом Шодером, представником УНИЦЕФ-а у Србији, Мишел Сен Лоом, представницом Светске здравствене организације у Србији, Софијом Пуцати, и представником Међународне организације рада, Јованом Протићем.


Главна тема састанка били су планови за унапређење сарадње са агенцијама Уједињених нација у Србији и представљање „Оквира развојног партнерства за период од 2016. до 2020. године“ − стратешког документа за сарадњу између УН и Србије.
Петогодишњи план развојног партнерства 2016-2020. представља свеобухватан стратешки, програмски и оперативни оквир који омогућава члановима Тима Уједињених нација да обезбеде развојну и друге врсте помоћи Републици Србији, и усклађен је са приоритетима европских интеграција за државе кандидате за чланство у ЕУ и са осталим усвојеним стратешким документима Републике Србије. Стратешки оквир обухвата пет кључних области: Добра управа и владавина права; Развој социјалних и људских ресурса; Економски развој, раст и запошљавање; Животна средина, климатске промене и отпорне заједнице и Култура и развој.
Стална координатрока Уједињених нација у РС, Ирена Војачкова Солорано, рекла је да је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања кључни партнер Уједињених нација и да очекује да ће се добра сарадња наставити и убудуће.
Војачкова је посебно поздравила напоре Србије и похвалила мере које предузима Влада РС у вези са збрињавањем миграната, посебно деце и рањивих група, поштујући све законе и међународне конвенције. Она је истакла да ће Тим УН наставити да пружа и финансијску и техничку подршку Србији, како би наша земља и даље била добар пример за однос према мигрантима и решавање проблема насталих мигрантском кризом.
Министар Вулин се захвалио на досадашњој помоћи, активном раду и финансијској подршци и изразио наду да ће успешна сарадња бити настављена. Министар је посебно нагласио да ће Србија наставити да се према мигрантској кризи односи на хуман и одговоран начин и у складу са највишим светским стандардима, истовремено водећи рачуна о интересу грађана Србије.