Aa

Aa

Министар Вулин се састао са делегацијом Светске банке

Министар Вулин се састао са делегацијом Светске банке

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, данас се састао са делегацијом Светске банке коју је предводио Тони Верхеијен. На почетку разговора министар је указао на велику штету коју је Србија претрпела у недавним катастрофалним поплавама, посебно наглашавајући да је то имало утицаја на ионако неповољан положај насиромашнијег слоја становништва, пре свега незапослених и корисника социјалне помоћи.

Министар Вулин је посебно истакао да је приоритет Владе опоравак подручја погођених поплавама који подразумева процену настале штете на којој се ради, а затим организовање јавних радова ради ефикасног реаговања на отклањање насталих последица. У том смислу, представници Светске банке изразили су спремност за пружање подршке, како експертске тако и финансијске, у реализацији јавних радова кроз кредит за опоравак који би био стављен на располагање Србији.

На састанку је, такође разматрана ситуација на тржишту рада у Србији с посебним освртом на младе и вишкове запослених, мере и програме активне политике запошљавања, мере активације корисника социјалне помоћи и изнете су препоруке од стране експерата Светске банке за унапређење ових области.

Министар је указао да је дугорочни приоритет министарства у наредном периоду израда социјалне карте за сваког становника, а краткорочни повезивање информација институција у циљу праведније расподеле, и у том смислу затражио експертску подршку Светске банке у реализацији пројекта. Изражена је заједничка спремност да се и у наредном периоду настави сарадња министарства и Светске банке у свим областима у надлежности овог министарства, пре свега кроз експертску помоћ која би била пружена.