Aa

Aa

Министар Вулин се састао са делегацијом ММФ-а

Министар Вулин се састао са делегацијом ММФ-а

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, састао се данас са мисијом Међународног монетарног фонда у оквиру четврте ревизије аранжмана из предострожности, коју је предводио Џејмс Рoуф.


Главна тема састанка били су резултати постигнути у периоду од последње посете ММФ-а, као и имплементација преузетих обавеза, посебно у погледу отпремнина и смањења броја запослених у јавном сектору, укључивања вишкова запослених у активне мере политике запошљавања и резулата инспекцијског надзора.
Министар Вулин је истакао да је много тога урађено и да је задовољан оствареним резултатима.
У фокусу политике запошљавања у 2016. години и даље је подстицање запошљавања у приватном сектору, усмеравање мера активне политике запошљавања ка мање развијеним и неразвијеним подручјима и већа укљученост особа из категорија теже запошљивих − вишкови запослених, млади, особе без квалификација, ниско квалификовани и дугорочно незапослени и особе са инвалидитетом, за које је, кроз пакете услуга, обезбеђено укључивање у различите мере.

И у овој години, нагласио је министар, наставиће се примена мера активне политике запошљавања, усмерених превасходно на категорије теже запошљивих, ради повећања њихове запошљивости и побољшања положаја на тржишту рада, повећања формалне запослености и смањења неформалне, као и повећања броја регистрованих привредних субјеката и смањења нерегистрованих. Ради сузбијања сиве економије и даље ће се унапређивати ефикасност и делотворност инспекције рада.
Министар Вулин је такође упознао представнике мисије ММФ-а са тренутном ситуацијом у Србији у вези са мигрантском кризом и истакао да је Република Србија до сада успевала некако да решава питања миграционих токова без већих последица по буџет, али да је помоћ Европске заједнице неопходна јер ти трошкови нису предвиђени буџетом, а Србија је суочена са великим таласом миграната са Блиског Истока.
Џејмс Рoуф је похвалио рад Министарства и постигнуте резултате, и истакао да је фискална ситуација боља, инфлација ниска, али да предстоји још доста изазова и обавеза које проистичу из аранжамана из предострожности који је закључен са ММФ-ом у фебруару прошле године.