Aa

Aa

Министар Вулин: Република Српска је гарант опстанка Срба у БиХ

Министар Вулин: Република Српска је гарант опстанка Срба у БиХ

Читај ми

НОВИ САД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Александар Вулин присуствовао је данас Оснивачкој Скупштини Савеза Крајишких удружења у Србији, која је одржана у великој сали Скупштине АП Војводине.

Вулин је том приликом рекао новинарима да је Република Српска гарант опстанка српског народа у Босни и Херцеговни и да је очување Републике Српске један од спољнополитичких приоритета Владе Републике Србије.

Коментаришући формирање Савеза Крајишника Вулин је рекао да је веома значајно удруживање и уједињавање удружења свих људи који деле не само заједничко порекло него и заједничку љубав према граду и држави у којој живе.

"Ти процеси су посебно значајни сада када се све више јављају гласови да би Дејтонски споразум требало укинути или га скрајњути у страну, а самим тим би Република Српска била или укинута или скрајнута што не смемо дозволити", рекао је Вулин.

Он је нагласио да је посебно забринут због ставова који се у последње време могу све чешће чути - да је Република Српска настала на злочину и да је због тога треба укинути.

"Ти који заговарају такав став намерно заборављају чињеницу да је Република Српска настала као отпор злочину, као отпор понављању јасеновачког злочина", истакао је Вулин.

Члановима оснивачке Скупштине Савеза Крајишника обратио се и члан Градског већа Новог Сада задужен за културу Вања Вученовић који је рекао да је формирање тог савеза изузетно значајно јер ће објединити рад свих удружења људи који воде порекло из Крајине, чиме ће тај рад бити ефикаснији.

Савез Крајишких удружења у Србији чине преставници 17 удружења грађана, а за председницу Савеза изабрана је Ранка Срдић - Милић, док је потпредседник Славиша Рујевић.

Савез Крајишника је, како стоји у његовом Статуту, невладина, нестраначка, хуманитарна, недобитна централна и заједничка организација завичајних удружења - колективитета Крајишника у Србији.