Aa

Aa

Министар Вулин присуствовао уручењу кључева за амбулантна возила врањској болници и Општпј болници у Суботици

Министар Вулин присуствовао уручењу кључева за амбулантна возила врањској болници и Општпј болници у Суботици

Читај ми

Република Кореја донирала је врањској Општој болници и Општој болници у Суботици по једно амбулантно возило са пратећом опремом, а кључеве возила данас је у Врању, у присуству министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александра Вулина, директорима ових установа уручио амбасадор Републике Кореје у Србији, Ли Дохун. Донација је реализована у оквиру Споразума о бесповратној помоћи између амбасаде Републике Кореје и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, којим је предвиђена реализација пројекта „Хуманитарна помоћ Републике Кореје мигрантској популацији у Србији, потврђивање пријатељских односа између две земље“, у износу од 500.000 долара.


Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, је истакао да Србија и даље мора да буде спремна за потенцијалне изазове узроковане мигрантском кризом, јер разлози због којих је она почела још увек нису престали, а да је за решавање те кризе неопходно политичко решење.
„Ратови и сукоби и даље постоје, а потреба људи да одлазе тамо где ће бити сигурни није престала. Србија мора да буде спремна за било каква дешавања, и сигурна да ће бити у стању да изађе на крај са било каквим потенцијалним изазовима“, рекао је министар Вулин нагласивши да ће нам у том смислу помоћ међународне заједнице и даље бити веома потребна.
Министар је истакао да је на првом месту неопходно политичко решење које ће мигрантску кризу приближити крају, али и материјална помоћ, јер Србија није одговорна за то што се дешава и не може да реши тај проблем, као и што не може да га сама реши ниједна земља.
Говорећи о донацији, Вулин је рекао да га радује што су грађани Кореје препознали колико Србија уме да буде „људска“ и колико уме да покаже много већим и богатијим земљама како се треба понашати и односити према људским бићима.
„Влада Кореје донирала је милион долара за борбу са последицама мигрантрске кризе. Помоћ је утолико већа јер се ради о земљи која се не суочава са мигрантском кризом и која је мирно могла да посматра како се Србија или било која друга држава носи са тим проблемом. Захваљујући односима две земље, али и личном ангажовању амбасадора Кореје, можемо да кажемо да смо добили важну помоћ“, истакао је он и подсетио да се читав свет захвалио и још увек захваљује Србији због односа према мигрантима.
Амбасадор Републике Кореје у Србији, Ли Дохун, потврдио је да цела међународна заједница поштује труд српске владе у вези са мигрантском кризом.
„Корејска влада је одлучила да донира милион америчких долара, а возила су део те донације. Ми се истовремено захваљујемо Министарству за рад на преданом и ефикасном раду“, навео је амбасадор.
Ли Дохун је нагласио да се добро сећа када је министар Вулин рекао да Србија неће да буде део проблема већ део решења, и изразио наду да је корејска донација допринела томе.
Директор Опште болнице у Суботици, Горан Бићанин, захвалио је Влади Републике Кореје и Министарству за рад на амбулантном возилу, које ће, како је рекао, веома користити грађанима Севернобачког региона.
„Запослени у тој болници су дали свој допринос решавању кризе у оном делу који се односи на збрињавање миграната који су се кретали према Хоргошу и Келебији“, рекао је Бићанин.
Директор Здравственог центра у Врању, Владимир Стаменковић, је навео да је та установа имала три екипе које су радиле на више пунктова, међу којима су Миратовац и Прешево, те да су од августа прошле године прегледали око 11.000 пацијената, и обавили девет порођаја и девет дијализа.

Видео материјал са овог догађаја можете преузети ОВДЕ