Aa

Aa

Министар Вулин председавао заједничким састанком СЕС-а и економских савета из региона

Министар Вулин председавао заједничким састанком СЕС-а и економских савета из региона

Читај ми

У згради Владе Републике Србије данас је, у склопу пројекта Међународне организације рада на процени стања структуре и функционисања економско-социјалних савета земаља у региону, одржан састанак тима за процену Социјално-економског савета Републике Србије са тимовима Економског савјета Црне Горе, Економско-социјалног савјета Републике Српске и Економско-социјалног вијећа Федерације Босне и Херцеговине.


Састанак је отворио председавајући Социјално-економског савета Републике Србије, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, који је истакао своје задовољство напретком у социјалном дијалогу, али и незадовољство утицајем Социјално-економског савета у друштву.
Данас се суочавамо са дубоким неразумевањем улоге синдиката и послодаваца у друштву, рекао је Вулин, због тога што капитализам код нас није успео да успостави процес производње у смислу стварања нове вредности, већ је успоставио систем пљачкашке приватизације која је људе оставила без посла, државу без имовине, али и капиталисте без имовине, јер је прва генерација капиталиста из пљачкашке приватизације махом по затворима, или нису ни изблиза богати као што су били када су почели пљачкашку приватизацију. Тако је у процесу производње успостављен сукоб између синдиката и послодаваца, не у смислу да синдикати онемогућавају процес производње, већ у смислу да спречавају капиталисте да угасе фабрике и продају њихово приватизовано земљиште за некретнине, јер је главни мотив сваке пљачкашке приваризације затворити фабрику, а на њеном земљишту направити зграду или шта друго. Сви заједно смо преживели деинституционализацију наших земаља и остали смо без производње. Без производње нема нове вредности, а ако нема нове вредности, онда немате око чега да се свађате, што ствара суштински проблем у нашем друштву, истакао је министар за рад и председавајући Социјално-економског савета Републике Србије.
После обављеног разговора тимови Економског савјета Црне Горе, Економско-социјалног савјета Републике Српске и Економско-социјалног вијећа Федерације Босне и Херцеговине ће сачинити заједничку процену стања структуре и функционисања Социјално-економског савета Републике Србије, са препорукама за јачање социјалног дијалога и повећање његовог капацитета.