Aa

Aa

Министар Вулин посетио ивањички центар за социјални рад и дневни боравак за децу ометену у развоју "Отворена врата"

Министар Вулин посетио ивањички центар за социјални рад и дневни боравак за децу ометену у развоју "Отворена врата"

Читај ми

Ивањица - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин је данас посетио ивањички центар за социјални рад и дневни боравак за децу ометену у развоју "Отворена врата".

Вулин је изразио задовољство радом установе за децу ометену у развоју "Отворена врата", рекавши да се малишани тамо образују и добијају пажњу која им понекад можда и недостаје.

"Види се напредак деце која прођу кроз дневни боравак за разлику од оних која то не могу то да приуште, јер локалне заједнице нису у ситуацији да одвоје средства за овакве установе", казао је Вулин Танјугу.

Оценио је да су оне посебно важне за децу са сеоског подручја изразивши очекивање да ће ускоро у овом центру моћи да се похвале и услугом "предаха".
"То подразумева да деца могу остати викендом и током ноћи како би њихови родитељи могли да оду негде или посвете време једни другима што је веома важно и значајно", навео је Вулин.

Он је обећао да ће министарство учинити све да се ова услуга реализује у догледно време.
"Ово су времена штедње и наше министарство је до сада уштедело 1,83 милијарде динара, али ниједан једини динар није уштеђен науштрб остваривања права особа са инвалидитетом, давања социјалне помоћи породичних права, дечијих додатака и тако ће бити убудуће", рекао је Вулин.

Вулин је рекао да ће центри за социјални рад и даље бити снабдевани оним што им је неопходно за рад, и то по могућству од домаћих произвођача и фирми у којима су запослене особе са инвалидитетом.

Он је, приликом обиласка Центра за социјални рад у Ивањици, рекао да га не погађају критике када је у питању куповина опреме за установе тог типа.
"Ми нисмо купили ниједно возило за Београд, Нови Сад, Суботицу или било који већи град, али за мале општине и планинска места у којима су корисници километрима удаљени купили смо теренска возила и то "ладе ниве" које могу да прођу по свим теренима. То ће помоћи да им се однесе пензија, храна, лекови, а некога могу одвести лекару ако буде потребе", рекао је Вулин Тањугу.

Министар је најавио да ће се од идуће године ући у промене низа закона, почев од Породичног, Закона о социјалној заштити, Закона о финансијској подршци породицама са децом, као и Закона о запошљавању особа са инвалидитетом.
"Уколико буде Скупштина имала термине до краја ове године биће усвојен и закон о употреби знаковног језика и пса водича и закон о безбедности на раду", рекао је Вулин.

Коментаришући новоустановљено признање "Човек године" које је покренуло Министарство рада, Вулин каже да је то начин да се захвали запосленима у центрима за социјални рад, геронтоцентрима, установама за бригу о деци без родитељског старања, установама за бригу о деци са посебним потребама, као и најбољим хранитељским породицама, али и пензионерима који су свој радни век провели у центрима за социјални рад.
"Хоћемо да прикажемо Србији најлепше лице социјалне заштите јер о овим установама се пише и говори лоше", казао је Вулин.
Додела овог признања је прилика да се види ко су људи који брину о више од 700.000 корисника, а којих је у сиситему социјалне заштите 2.100.

"Осим захвалнице, "Човек године" добиће статуу и биће му уручена новчана награда", рекао је Вулин.

Говорећи о ивањичком Центар за социјални рад, он је рекао да то није једна од најнеуређенијих установа у Србији, али да предмети стоје на поду у ходнику и сутра када се загуби неки папир биће криви радници.
"Није важно то што неко није купио орман, али се из приложеног види да је битан сав инвентар за установу, јер стари рачунар који је у овом центру не препознаје софтвер ни програме, а од рачунара очекујемо тачну и брзу евиденцију на једном месту", рекао је он.

Директорка ивањичког Центра за социјални рад Светлана Јелић похвалила је залагање и напор ресорног министарства и министра Вулина.
"Он је први министар који је обишао ову установу. Очекујем наставак добре сарадње јер је министар препознао потребе нашег центра како бисмо унапредили рад са корисницима", рекла је Светлана Јелић Танјугу.