Aa

Aa

Министар Вулин - Плански и никад кажњени погром над Србима

Министар Вулин - Плански и никад кажњени погром над Србима

Читај ми

БЕОГРАД - Свечаном академијом у београдском Народном позоришту је обележен Дан сећања поводом мартовског погрома на Косову и Метохији.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјана питања Александар Вулин синоћ је рекао на академији да 17. марта, када је протерано око 4.000 Срба, није била "насумична, случајна мржња" већ плански, промишљени и никад кажњени погром над Србима.

"Није мржња била случајна и насумична, била је планска и остала је некажњена, баш као што су велики, оклопни моћни транспортери највећих армија на свету у неком чудном мимоходу, у тишини пролазили поред запаљене Богородице Љевишке", рекао је Вулин.

Како је навео, 21.000 до зуба наоружаних, обучених и спремних војника највећих армија света није било довољно да од 51.000 распомамљених и гневних људи, заштити 4.100 Срба.
"Колико стотина хиљада војника је требало извести да би 4.100 Срба дочекало још један, па још један Божић у својој цркви", упитао је Вулин.

Аутор књиге "Европа је умрла у Приштини" и добитник ордена Светог Саве првог степена Жак Огар рекао је на обележавању погрома да само онај ко се сећа и не заборавља може имати будућност.
"Вечерас желимо да се са емоцијама подсетимо на оне који су изгубили животе, здравље, дом, на оне који су изгубили своју слободу, као Оливер Ивановић који је платио цену за велику љубав према својој отадбжини и према свом народу", рекао је Огар.

Он је истакао да је француска више од 100 година пријатељ Србије и то остаје тако без обзира на, како је рекао, превртљивост политичких догађаја.

Прокоментарисао је и да је Европа, о којој говори у својој књизи вештачка творевина са седиштем у Бриселу и која је "показала немарност".

Поручио је и да се нада да ће се Косово вратити својој матици.

Дан сећања први пут је обележен као саставни део програма обележавања годишњица историјских догађаја.

У уметничком делу програма учествовали су Филхармонија младих "Борислав Пешћан" и хор Факултета уметности Приштине - Звечан.

Свечану академију организовала је Влада Србије.