Aa

Aa

Министар Вулин: Ове године запослено 5.320 особа са инвалидитетом

Министар Вулин: Ове године запослено 5.320 особа са инвалидитетом

Читај ми

БЕОГРАД - Ове године је, преко Националне службе за запошљавање запослено 5.320 особа са инвалидитетом, изјавио је данас министар за рад, запосљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин истакавши да је то више него 2015. године, која се сматра једном од најуспешнијих година када је у питању запошљавање таквих особа.

Вулин је то рекао у Старом двору у Београду где је, поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, изведен инклузивни мјузикл "Чаробно путовање".

Министар је истакао да се његово министарство труди да на сваки начин помогне положај особа са инвалидитетом, унапреди га и обезбеди могућност за њихово запошљавање.

"Прошла 2015. је била једна од најбољих година, када је у питању запошљавање особа са инвалидитетом. У тој години запослено је 4.913 особа", рекао је Вулин и поновио да је ове године запослено 5.320 и да ће Министарство рада такву политику наставити и убудуће.

За следећу годину, Министарство рада је предвидело да се средства подигну са 355 на 400 милиона динара.

"На конкурсима, којима смо подржали сва удружења особа са инвалидитетом у протекле три године, откако је ово министарство, уложили смо више од 916 милиона динара", нагласио је Вулин.

Члан градског већа Драгомир Петронијевић је истакао да Град Београд пуно ради на томе да се побољша положај особа са инвалидитетом у главном граду.

"Јуче смо започели пројекат у оквиру кога ће 56 особа са инвалидитетом добити обуку из ИТ сектора, јер на тај начин желимо да им помогнемо да лакше нађу посао", нагласио је Петронијевић.

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић је навела да је ове године обновљено шест дневних боравака за децу са сметњама у развоју.

"У њима тренутно борави око 550 корисника. Тренутно има 310 личних пратилаца за децу са сметњама у развоју, а по први пут Град финансира и 50 персоналних асистената", казала је она.

Мјузикл "Чаробно путовање" извели су млади уметници са аутизмом, међу којима је и једна девојка оштећеног слуха. Они су, иначе, добитници годишње награде Града Београда за 2014. годину у области уметност и стваралаштво младих.

Догађај је организовала Национална организација особа са инвалидитетом у сарадњи са Скупштином Града Београда и Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.