Aa

Aa

Министар Вулин отворио Трг топличким устаницима на Косову и Метохији

Министар Вулин отворио Трг топличким устаницима на Косову и Метохији

Читај ми

СОЧАНИЦА - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин отворио је вечерас у Сочаници Трг Топличким устаницима и присуствовао формирању Одбора за изградњу споменика и обележавање 100. годишњице од Топличког устанка у овом месту.

Вулин је истакао том приликом да је Видовдан један од најсветијих српских празника - празник слободе и да се обележава и на Косову и Метохији, али и на другим подручјима на којима Срби живе.

“Видовдан је наше сећање на вредност слободе, онолико колико Срби цене слободу толико цене и себе. Али ево и овај Видовдан је прошао у сенци насиља, опет су Срби на Косову и Метохији били каменовани, опет су били нападнути, опет су морали да се боре за своје право да оду на литургију да се помоле. Опет су морали да плаћају за своје право да буду тамо где су одувек били”, рекао је Вулин.

На Видовдан не можемо само да будемо на КиМ, на Видовдану као празнику слободе морамо да се сетимо Срба ма где они живели, морамо да се сетимо колико њих је остало без имовинских права и сетимо да више од 40.000 Срба на КиМ још увек не може да реши своје имовинске проблем, рекао је он.

Морамо да се сетимо да Срби у Хрватској још увек нису остварили своја имовнска права, да им нису враћени домови и да им нису враћене пензије, рекао је Вулин подсетивши и на Србе у БиХ који се нису вратили на своја огњишта и којима није враћено оно што је отето за време ратова.

“На Видовдан морамо да се сетимо свих Срба где год живели и да се сетимо цене слободе. Слобода је на КиМ најскупља и она овде има посебну вредност, јер људи који овде живе, живе са свешћу да им је слобода чешто ускраћена, а да су они спремни да се боре за њу”, рекао је Вулин.

Он је казао да је отворен прелеп трг у Сочаници на радост Срба који ту живе.

Градоначелник Лепосавића Драган Јаблановић истакао је да отваран јем трга и подизањем споменика желе да истргну топличке јунаке из заборава.

Јаблановић је подсетио да већ 19 година у Сочаници обележавају датум Топличког устанка и да су вечерас формирали Одбор за изградњу споменика који ће бити подигнут на стогодишњицу устанка наредне године, 30. јануара.

Споменик ће бити на овом тргу и биће то споменик Топличким устаницима, казао је Јаблановић.