Aa

Aa

Министар Вулин отворио "сензорну собу" у Дому у Стамници

Министар Вулин отворио "сензорну собу" у Дому у Стамници

Читај ми

ПЕТРОВАЦ НА МЛАВИ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин отворио је данас "сензорну собу" у Дому за децу и лица ометену у развоју "Др Никола Шуменковић" у Стаминици, код Петровца на Млави и оценио да је то за њега данас најлепши и најважнији догађај у Србији.

"Ово је нешто што враћа наду корисницима Дома, ово је нешто о чему нема расправе, ово је чиста љубав и чиста хуманост и зато је за мене ово најважнији догађај данас у Србији", рекао је Вулин.

Наглашавајући да је "сензорна соба" значајна за такве социјалне установе јер даје резултате, Вулин је рекао да је политика Министарства да што више штићеника оде у хранитељсте и у биолошке породице али, како је рекао, то није увек могуће.

Нега која се овде добија и кроз "сензорну собу" је нешто што не може нигде другде да се оствари, рекао је Вулин и додао да зато треба сачувати такве институције, као и запослене који, како је навео, нису само добри стручњаци, већ и воле своје кориснике.

Према његовим речима, ово је 16 пројекат у овој години који је оставарен захваљујући донацијама.

Директор Дома у Стамници, у коме је смештено 360 штићеника са простора бивше Југославије, Саша Милојевић рекао је да ће "сензорна соба" дати допринос побољшању живота корисника.

"Сензорна соба је опремљена савременим уређајима захваљујући Међународном удружењу супруга дипломатских представника (ИВЦ) и МИнистарства рада ", рекао је Милојевић.

"Сензорна соба" је наменски опремљена просторија специјалним уређајима који уз стручну помоћ, практично помажу штићеницима да дођу у стање уравнотежене чулне перцепције.

Потпредседница ИВЦ Беатрис Грозданић подсетила је да је то удружење прошле године донирало средства за "сензорну собу" у Ивањици, а да је највеће задовољство тог удружења било када је једна девојчица, после три третмана, могла да подигне десну руку, а тиме и да се сама храни и одржава личну хигијену.

"То је несто што нас мотивише и покреће да и даље прикупљамо средства и помажемо диван народ у Србији", рекла је Грозданић.

Вредност "сензорне собе" у Дому и Самници износи 11.000 евра и за ту намену у осталим местима где постоје сродне социјалне установе, ИWЦ је прикупио око 130.000 евра.

Вулин је након посете Дому у Стамници разговарао са начелником Браничевског округа Александром Ђокићем, председником општине Петровац на Млави Радишом Драгојевићем и директорима социјалних установа, Филијала Националне службе за запошљавање и РФЗО у Браничевском округу.