Aa

Aa

Министар Вулин обишао Ваљаонице бакра у Севојну

Министар Вулин обишао Ваљаонице бакра у Севојну

Читај ми

СЕВОЈНО - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин обишао је данас Ваљаоницу бакра Севојно, и том приликом навео да ће ове године кроз помоћ стручне праксе бити запослено око 5.040 људи.

"Ми смо и ове године определили значајна финансијска средства, па је тако 2,8 милијарди динара предвиђено за активне мере запошљавања и још 550 милиона за подстицај запошљавања особа са инвалидитетом", рекао је Вулин новинарима.

Он је изразио наду да ће се ове године кроз помоћ стручне праксе запослити око 5.040 људи, а да ће сигурно број од 25.000 људи који ће се запослити кроз активне мере за запошљавање бити далеко премашен и захваљујући локалним самоуправама.

Вулин је додао да је сарадања Националне службе за запошљавање (НЗС) и Ваљаонице бакра дуга и траје годинама, као и да је сигуран да ће се она наставити.

Министар се захвалио руководству Ваљаонице, због, како је рекао, посвећене и упорне сарадње са синдикатима, поштовања закона и колективног уговора.

"То је нешто што и друга приватна предузећа треба да прихвате и разумеју, а то је да синдикат и послодавац нису и не морају да буду сукобљене и супротстављене стране. Они су на истој страни, као што је и држава заједно са њима, а циљ су нам бољи услови рада, веће зараде и да читава наша држава живи мирније и боље", рекао је Вулин.

Директор НСЗ Зоран Мартиновић рекао је да одавно та служба није имала већи значај за приватне послодавце, него што је то било у 2015. години.

Према његовим речима, захваљујући подршци ресорног министарства и Владе Србије имали смо на располагању укупно 3,3 милијарде динара за мере активне политике и запошљавање и највећи део је пласиран у приватни сектор.

Он је истакао да је једна од компанија која је користила програм НСЗ и Ваљаоница бакра у Севојну.

"Када говоримо о програму стручне праксе, који је веома битан за све младе који су незапослени, треба рећи да је прошле године око 4.800 особа ангажовано кроз овај програм на нивоу целе Србије. У 2016. години тај број ће, према плановима, бити већи од 5.000", рекао је Мартиновић.

Директор Ваљаонице Милија Божовић је рекао да му је драго што је министар Вулин посетио фабрику.

Он је навео да су са министарством, односно НСЗ, имали добру сарадњу у претходним годинама, а да је резултат те сарадње што је током прошле године 23 млада радника примљено на праксу преко НСЗ коју су успешно завршили, и да је од 23 њих, 19 примљено у радни однос.

"Сви који буду имали и видели будућност у овој фабрици имаће шансу да у њој раде", поручио је Божовић и додао да се углавном ради о радничким занимањима.

Он је рекао да Ваљаонца има политику да подмлађује кадар и да људи који одлазе у пензију добију замену.