Aa

Aa

Министар Вулин на Сајму услуга социјалне заштите у Суботици

Министар Вулин на Сајму услуга социјалне заштите у Суботици

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, отворио је у Атријуму хотела ,,Галерија“ у Суботици Сајам услугa социјалне заштите, на коме се представило више од 60 јавних и приватних установа у систему социјалне заштите, као и организације цивилног друштва.


Министар Вулин је истакао да је суштина и мера успешности сваког друштва успех социјалне заштите. Њена сврха је да нико не буде сам и не остане без помоћи и да је зато политика Владе да се ниједно право у социјалној заштити не умањи већ у складу са могућностима повећа. „Политика Владе Александра Вучића јесте да нема смањивања социјалних давања и ниједно право у социјалној заштити није и неће бити умањено. Наредним законским решењима ми очекујемо да ће чак нека права бити и проширена у циљу задовољавања конкретних потреба а захваљујући томе што боље радимо и имамо више новца, више штедимо па самим тим можемо да дамо у социјалну заштиту. Сваки економски опоравак ће се на првом месту осетити најпре код пензионера а онда у социјалној заштити“, рекао је Вулин.
„Суштина социјалне заштите је да будете уз онога коме је тешко и да будете на страни онога ко пати. Суштина социјалне заштите је да промените некоме живот. Али можда, ако бисмо требали да нађемо сврху социјалне заштите, можда је то да нико не буде сам, да нико не остане без помоћи, подршке и пажње, без љубави. Суштина социјалне заштите је да ниједно људско биће у великом граду или малом месту, не може и не сме да буде сам. Друштво и време у коме живимо постало је такво да нас усмерава на то да свако брине сам о себи и мисли само на себе, да нас туђа мука не боли, да нас туђа брига не погађа, да је важно како је нама а осталима како буде. Социјална заштита је брана од таквог размишљања, она је срж једног организованог људског друштва у коме нико не сме и не може да остане сам. Пробајте да замислите друштво без социјалне заштите па бисте видели колико бисмо се вратили уназад и како би цивилизација престала да постоји. Мерило успешности једног друштва јесте развој социјалне заштите – колико је социјална заштита успешно развијена толико је и једно друштво успешно развијено“, рекао је министар Вулин.
Сајам услуга социјалне заштите је начин да покажемо шта смо све урадили и које све услуге стоје пред нашим корисницима. „Један од проблема је што људи не знају на шта све имају право, а врло често не знају ни где могу да се ангажују и укључе и како они могу да помогну другима. Социјална заштита није једносмерна улица у којој ви очекујете помоћ. Услуге социјалне заштите су двосмерна улица у којој и ви можете да помогнете, у којој можете волонтерски да се ангажујете, у којој можете да будете уз оне којима је помоћ заиста потребна“, истиче Вулин.
У оквиру Сајма одржан је и стручни скуп на тему „Развој услуга у заједници – заједнички пут у будућност“, и Базар здравља. Сајам услуга социјалне заштите организује Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а до сада су одржани сајмови у Новом Саду и Нишу.