Aa

Aa

Министар Вулин: Косово и Метохија ће бити сачувани онолико колико га ми будемо чували

Министар Вулин: Косово и Метохија ће бити сачувани онолико колико га ми будемо чували

Читај ми

СРБИЦА - Министар за рад запошљавање борачка и социјална питања у Влади Србије Александар Вулин присуствовао је поноћној литургији у манастиру Девич код Србице на КиМ одакле је свим православним верницима честитао Васкрс.

Вулин је уз традиционални поздрав "Христос Васкрсе" истакао да је Васкрс прилика да се сетимо Косова и Метохије и Срба на КиМ уз поруку "да ће КиМ бити заборављени само онолико колико се ми усудимо да то урадимо и да ће Косово и Метохија бити сачувани онолико колико га ми будемо чували".

Вулин, који је пре министарске функције обављао дужност директора Канцеларије за КиМ, истакао је да нема бољег места да се упути порука мира и порука жеље за добрим, за слободом, жеље за бољим и праведнијим животом него са Косова и Метохије.

"Срби на КиМ су најнапаћенији део српског народа и зато јесу највољенији део српског народа. Васкрс је порука мира, Васкрс је жеља за добрим, Васкрс је жеља за слободом", рекао је Вулин нагласивши да се не може рећи још увек да је за Србе на КиМ наступило време правде и потпуног мира.

Између два Васкрса имали смо небројене нападе на српске повратнике, имали смо поново покушај стрељања наше деце у Гораждевцу између два Васкрса, имали смо пуно нерасветљеног и некажњеног насиља, подсетио је Вулин.

"Ја на Васкрс молим међународну заједницу да преузме већ једном своју дужност и своју обавезу, да испуни већ једном обећање које је дала Србима на Косову још давне 1999. године да ће овде бити мира и правде за све", рекао је Вулин.

Он је нагласио да је Васкрс дан када желимо да га проведемо са породицма, са онима које волимо, да га проведемо са онима који су нам дали имена и онима којима смо ми дали имена.

"Ја желим мир Србима на КиМ, као што желим мир свим грађанима Србије и свим православним верницима који празнују Христову победу над смрћу. Ово је прилика да се сетимо КиМ, да мислимо на Србе на КиМ", рекао је Вулин.

Он је истакао да жели да поручи свој Србији да ће КиМ бити заборављени само онолико колико се ми усудимо да га заборавимо и да ће бити сачувано онолико колико га ми будемо чували.

Поноћној литургији у манастиру Девич присуствовао је и државни секретар у Министарству за рад запошљавање борачка и социјална питања Александар Јаблановић који је из Девича послао поруку мира изразивши жаљење што Срби и после 16 година долазе у овај манастир у пратњи полиције.

"Жалосно је што поново 16. годину за редом Васкрс дочекујемо тако што долазимо у наше светиње под полицијском пратњом, другачије за нас није могуће", рекао је Јаблановић и нагласио да је српски народ народ мира и да је њихова рука пријатељства пружена.

"Наше светиње служе као историјски траг и подсетник на страдање и време које су Срби овде провели и гарантују да ће Срби овде имати будућност, али са друге стране говори да је ово благо благо које треба поштовати и чувати без обзира ко је које вере и ко је које нације", рекао је Јаблановић.

Он је подсетио да је током мартовских нереда 2004. године манастир Девич спаљен и да такво страдаје не би требало ни једна светиња да доживи.

Као што је овај манастри васкрсао и као што је наш Исус Христ васксрао тако се надамо да ће и наш народ варскрснути и у овом крају, око овог манстира и да ће се поново овде чути игра и смех српске деце, закључио је Јаблановић.

Поноћној васкршњој литургији у манастиру Девич присуствовали су и начелник косовскомитровичког Округа Васо Јелић и шеф Српске листе Славко Симић.