Aa

Aa

Министар Вулин: Извештај ЕК очекиван, плусеви велики, минуси мали

Министар Вулин: Извештај ЕК очекиван, плусеви велики, минуси мали

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да је извештај Европске комисије очекиван и да Србија ни у једној области коју ЕК прати није показала назадовање, нити озбиљније пропусте.

"Плусеви су велики, минулси врло мали и морам признати да је овај извештај очекиван. Наиме, рад владе је такав да смо свих ових месеци ишли напред и ни у једној области коју прати Европска комисија није се показало назадовање, и ни у једној области није се показало да постоје озбиљни пропусти", рекао је Вулин Тањугу.

Он је навео да је пердседник Владе Александар Вучић највише радио на европској агенди и да је и остале представнике владе водио у том правцу.

"Мислим да смо испунили свој затадак и да је Европска комисија с правом оценила да је Србија најбоља земља у региону и да су одговори који су стизали на питања која су дошла из ЕК били најтачнији и најцелисходнији", сматра министар рада, запошљавање, борачка и социјална питања.

Осврнувши се на део који се односи на слободу медија, министар је истакао да Београд има веће замерке по том питању, а да се у извештају, како је казао, "види да ЕК не дели тај утисак" и да врло јасно пише да се на том пољу ситуација "поправља и да многе ствари у вези слободе изражавања иду набоље".

Највише забринутости од ЕК долази на рачун аутоцензуре, казао је Вулин истичући да је "то нешто што радите сами или не радите и нико вас не може натерати да се понашате другачије него што ви мислите да се понашате".

"То је нешто што радите сами себи, на шта ја вас не могу да натерам и баш ме занима да ли ће сутра неко рећи: па изгледа ЕК не сматра да овде нема диктатруре и нема неслободе", рекао је Вулин.

Наводећи пример из свог ресора као класичан пример аутоцензуре, Вулин каже:

"Сви су писали о штрајку ратних ветерана, а нико није написао да је штрајк престао. Упоредите број текстова који говоре о протесту вететрана и упоредите број редова који пишу о томе да су престали са штрајком... То је за мене аутоцензура".

Када се, каже, погледа шта су писали домаћи медији и шта су говорили домаћи интелектуалци и опозиција, у извештајима ЕК требало би да стоји да је Србија земља коју треба закључати и бацити кључ.

"Баш ме занима да ли ће се сада сви ти окренути против Европске комисије и да ли ће одлучно изаћи и рећи Мајклу Девенпорту како је он диктатор и како је ЕК једна једнопартијска скупштина која ради по диктату Александра Вучића. Баш ме занима да ли ће се то десити и да ли ћемо то читати сутра у новинама", рекао је Вулин.

Нешто ту није у реду, каже министар и додаје да он зна да Србија није диктаторска земља већ развијена демократија на којој би друге развијеније земље могле да јој позавиде".