Aa

Aa

Министар Вулин - Имамо довољно капацитета за пријем миграната

Министар Вулин - Имамо довољно капацитета за пријем миграната

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је вечерас, приликом обиласка Привременог центра за тражиоце азила у Крњачи, да Србија има довољно капацитета за пријем миграната, али је изразио забринутост због дешавања на грчко-македонској граници.

Вулин је новинарима пренео да је данас у Прихватном центру у Прешеву издато 4.560 потврда и да сви који су из ратом захваћених подручја могу сасвим слободно да се крећу и путују кроз Србију.

"Србија као и до сада обезбеђује храну, смештај, одговарајућу медицинску негу. Мигранти се превезу до нашег следећег прихватног центра у Шиду и без већих проблема напуштају нашу територију. Сви економски мигранти, они који по одлуци Словеније и Хрватске нису добродошли у тим земљама, ни у нашој земљи не могу да наставе своје кретање", објаснио је Вулин.

Он је казао да свако ко жели да затражи азил у Србији, има то право, без обзира из које земље је дошао, и да покрене процедуру за добијање азила у Србији.

Министар је, истовремено, констатовао да тренутно готово да нема таквих захтева, наводећи да је их је било свега шест или седам.

Говорећи о центру у Крњачи, Вулин је указао да се овде људи прихватају на најбољи могући начин, да је у њему топло и да постоји смештај за око 350 људи.

Ти капацитети, навео је он, нису искоришћени, а Србија је спремна, ако буде потребно, да подигне капацитетет овог центра на знатно већи ниво.

"Ситуација је сасвим под контролом, мере безбедности су на највише могућем нивоу. Од момента када уђу на Миратовац до изласка у Шиду избеглице су под полицијском пажњом, проверавају се, води се рачуна да задовоље своје потребе, али да наше становништво буде безбедно на сваки начин", поручио је Вулин.

Он је изразио забринутост због дешавањима на грчко-македонској граници, где протестују економски мигранти који не когу да уђу у Македонију.

"Не знам са којим капацитетима располажу наши македонски суседи и наши грчки пријатељи. За сада још не успевају да прођу", рекао је Вулин, додајући да му није познато да ли евентуално неко успева да заобиђе границу кријумчарским каналима.

Међутим, како је рекао, није забележен повећан број на овим просторима, а и о томе би нас обавестиле хрватске власти, те би мигранти остали у Србији.

"Према нашим информацијама има око 1.000 људи, једна група од 100 до 150 људи се вратила и кренула према Солуну и Атини, а остали су на самој грчко-македонској граници. Правила су таква, а поставиле су их Словенија и Хрватска, а не ми. Међутим, морају да их спроводе сви остали у низу.

Шта год да се дешавало, Србија ће бранити свој простор и уколико смо рекли да не могу да прођу економски мигранти, они неће проћи", поручио је Вулин.

Он је поновио да све избеглице из ратом погођених земаља могу слободно да се крећу територијом Србије, и да их у томе неће нико спречавати.

Вулин је објаснио да свака земља има право да ускрати гостопримство, али нема право да ускрати азил.

Он је казао да је процедура за добијање азила другачија, да нема кретања по земљи, да се проверава захтев, те аутоматски, ако се не одобри, морају да се врате у земљу из које су дошли.

Министар је рекао да људи који раде на терену имају велико искуство и да умеју да препознају ко одакле долази, те да постоје начини да се препознају економски мигранти.

"Србија није одлучила да не прима мигранте, она је само одлучила да испоштује одлуку Словеније и Хрватске, као што су урадиле друге земље, да за економске мигранте не буде обезбеђен пролаз", поновио је Вулин.

Према његовим речима, Србија има више него довољно капацитета, јер је Србија озбиљно схватила своје обавезе.

"Када слушате оне који нас критикују због тога што толико водимо рачуна о мигрантима, то говори само колико су кратковиди, јер не виде да је подизање капацитета и добра организација у циљу неугоржавања свакодневног живота наших грађана", казао је он.

Да немамо Крњачу и још 18 тачака где можемо да сместимо те људе, према његовим речима, они би били по неком парку, раштркали би се по улицама и угрозили себе и друге.

Такође је казао да не очекује да ће ни изблиза бити попуњени наши капацитети када је азил у питању.

И вечерас је један број избеглица пристигао у Центар у Крњачу, а међу њима највише је пореклом из Авганистана.

Један од њих је новинару Танјуга рекао да је презадовољан како се према њему опходе у Србији.

Он је казао да је у Србију дошао из Турске, преко Бугарске, где су имали проблеме, пошто тамошње власти избеглицама више дана нису дали ни храну, ни воду.

У Србији су, нагласио је тај човек, добили храну, одећу и све што им треба, те да се осећају добро.

Он је рекао да намерава да путује до Немачке, преко Хрватске, Словеније и Аустрије.

"Желимо у Немачку јер имамо проблеме у нашој домовини. Желимо да живимо нормалан живот", закључио је тај избеглица из Авганистана.