Aa

Aa

Министар Вулин и градски менаџер Београда Весић донирали књиге Пакрачкој библиотеци

Министар Вулин и градски менаџер Београда Весић донирали књиге Пакрачкој библиотеци

Читај ми

ПАКРАЦ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и градски менаџер Горан Весић посетили су данас Владичански двор у Пакрацу где су библиотеци Епископије пакрачко-славонске донирали књиге.

Заједничком акцијом Града Београда и компаније “Новости” донирано је 400 књига, изјавио је Весић.

“Веома ми је драго што смо данас у прилици да овај дар Београђана донесемо овде Србима у Пакрацу и да на овај начин покажемо колико је значајна ова библиотека и шта иначе Србија и треба да ради када су у питању наше задужбине ван граница Србије јер оне су сведочанство о нашој историји и култури”, рекао је Весић.

Део књига поклонила је компанија “Новости”, а део је прикупљен у Дому омладине од стране грађана Београда, појаснио је Весић и захвалио директору компаније “Новости” Ратку Дмитровићу.

Подсетивши да је библиотека у Пакрацу стара око 250 година, он је рекао да је то једна од најстаријих српских институција културе у Хрватској.

“Министар Вулин и ја ћемо урадити сличну акцију и за библиотеку православне гимназије у Загребу која је такође важна. На овај начин показујемо да локалне самоуправе у Србији, а посебно град Београд имају обавезу не само према Србима који живе у нашој земљи већ и према Србима који живе ван граница наше земље”, истакао је Весић.

У том смислу, додао је он, Град Београд се заиста труди да на сваки начин помогне заједнице Срба које живе ван граница Србије, и тако ће бити и убудуће.

Министар Вулин је рекао да ће Влада Србије наставити да помаже обнову Владичанског двора у Пакрацу.

“Ово је за нас велики дан и велика прилика да покажемо колико нам је стало до Срба који живе у Хрватској, да покажемо колико нам је стало до сарадње са Хрватском. Сам пример да Србија и Хрватска сарађују на обнови Владичанског двора, на обнови нашег културног наслеђа јесте нешто што нас чини заиста поносним и оптимистичним да ћемо у будућности и боље и више сарађивати”, истакао је Вулин.

Он је нагласио да ће Влада Србије наставити да се бори и залаже за побољшање положаја српске заједнице у Хрватској и у свакој другој земљи.

“Ми ћемо, наравно, инсистирати на културним правима Срба, али свакако и на њиховим имовинским правима, на повратку њихове имовине и могућности да се врате тамо одакле су протерани”, истакао је Вулин.

Осим Вулина и Весића, у делегацији Београда били су в.д. директора Дома омладине Ненад Драговић и одговорни уредник програма Дома омладине Драган Амброзић.

Домаћин им је био владика Јован Ћулибрк који је, говорећи о обнови Владичанског двора и библиотеке у Пакрацу, рекао да је до сада обновљено јужно крило, где се налази администрација.

“Пред нама је још дуг посао јер треба да се обнове источно и северно крило где је предвиђено да буде смештена библиотека”, појаснио је Ћулибрк.

Догађају је присуствовала и амбасадорка Србије у Хрватској Мира Николић.

Приликом обиласка Владичанског двора у Пакрацу, представници Београда обишли су обновљен део тог двора, део који тек треба да се обнови, као и Саборну цркву Свете Тројице која је главни и највећи православни храм у Пакрацу.

Осим тога, обишли су и крст Светог Јована Владимира, који се налази на брду некадашњих владичанских винограда, неколико стотина метара од Саборног храма и Владичанског двора.

Вулин: Србија води рачуна о свим мањинама

Србија жели најбоље могуће односе са Хрватском, јер је то начин и пут да се побољша положај Срба који живе у Хрватској, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања додајући да Србија води рачуна о свим мањинама које живе на њеној територији.

Србија је поносна на своје мањине и на положај које оне имају у Србији, рекао је Вулин новинарма у Пакрацу.

Он је истакао да Хрватска или било која друга мањина у Србији никада неће бити посматрана кроз било какву политику њихових матичних држава.

"Они су за нас понос, они су за наст мост према другим дрзавама, и прилика да показемо колико нам је стало до мањинских права, до људи који зиве у насој земљи без обзир како се зову, они су прилика да боље сарађујемо са својим окрузењем", додао је Вулин.

Он је нагласио да ће Влада у Србији наставити да се бори и залаже за побољшање положаја српске заједнице у Хрватској и у свакој другој земљи.

"Ми ћемо, наравно, инсистирати на културним правима Срба, али свакако и на њиховим имовинским правима, на повратку њихове имовине, на могућности да се врате тамо одакле су протерани, на решавању проблема са неуплаћеним радним стажом и пензијама до којих већина Срба протерних из Хрватске још увек не може да дође", рекао је Вулин.