Aa

Aa

Министар Вулин и амбасадори САД и Аустрије обишли Привремени прихватни центар у Суботици

Министар Вулин и амбасадори САД и Аустрије обишли Привремени прихватни центар у Суботици

Читај ми

СУБОТИЦА - Амбасадор САД у Србији Кајл Скат изјавио је данас, пошто је обишао привремени прихватни центар у Суботици, да је Србија узор за регион због односа према мигрантима, јер није градила ограде, већ прихватилишта, али му је тешко пало суочавање са ситуацијом у којој се они налазе.

Скат је заједно са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александаром Вулином и амбасадором Аустрије Јоханесом Ајгнером, као и координаторком УН у Србији Иреном Војачковом Солорано обишао прихватни центар са српске стране, а пре тога је био и у центру са мађарске стране границе.

Министар Вулин је рекао да Србија свој став према мигрантима не мења и да се увек односила и да ће се према њима односити онако како треба, као према људским бићима.

"Али, Србија не може сама да реши тај проблем и не може да одговара за поступке туђих влада", нагласио је Вулин.

"Ми своје смештајне капацитете отварамо за мигранте, а ова ситуација може да се реши за пола сата, само је потребно да Мађарска каже да захтеве неће примати код жице, или у привременим прихватним центрима, већ на једном месту, а то може бити и Прешево, тако да ће мигранти бити смештени и имати најбоље услове у прихватилишту, а не у привременим и илегалним прихватилиштима", рекао је Вулин.

Он је додао да би таква одлука Мађарске користила свима, и мигрантима, који се не би патили, и Мађарској, која не би морала да ангажује толике војне снаге на граници, као и Србији, која би неупоредиво лакше организовала пријем.

Вулин је рекао да су у току разговори са Мађарима и да очекује да ће бити постигнут договор о једном месту за подношење захтева за азил.

Скат је рекао да му "срце пуца" кад види у каквим условима живе мигранти.

"Они траже да иду даље, а не могу то да ураде", приметио је амерички дипломата.

Према његовим речима, Србија и Мађарска требало би да договоре одређено место на коме мигранти могу да траже азил.

Али, како је рекао, то је ствар договора Мађарске и Србије.

Скат је истакао да је Србија узор за регион због односа према мигрантима, јер није градила ограде, већ прихватилишта.

Ајгнер је рекао да је Аустрија прихватила око 100.000 избеглица и подсетио да је ЕУ направила споразум са Турском да се смањи нелегални долазак избеглица из те земље.