Aa

Aa

Министар Вулин и амбасадор УАЕ обишли куће у Ваљеву

Министар Вулин и амбасадор УАЕ обишли куће у Ваљеву

Читај ми

ВАЉЕВО - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и амбасадор Уједињених Арапских Емирата Џума Рашид Сејф Зајид Ал Дахери обишли су данас радове на изградњи четири куће у Ваљеву, које се граде донацијом УАЕ.

 

Вулин је после обиласка рекао новинарима да Србија има пријатеље и на истоку и на западу и да води политику која омогућава нова пријатељства, а да су УАЕ на примеру изградње кућа у Ваљеву, као и донацијама у Крупњу у Обреновцу, показали да су били са људима који су патили и којима је било тешко.

"Можемо само да будемо неизмерно захвални. Уједињени арапски емирати нису земља која нам нешто дугује, нисмо их задужили, а они су потпуно уз нас. То је нешто што морамо да ценимо", рекао је Вулин.

Он је рекао да се у Ваљеву граде четири куће из донација УАЕ, девет кућа из донација ЕУ и 13 кућа које се такође граде из донација ЕУ, али радове спроводе Уједињене нације.

Вулин је истакао да је држава много урадила и обезбедила помоћ и за оне којима куће нису срушене, али којима је потребно реновирање.

Он је додао да је држава обезбедила помоћ за пресејавање 180 хектара земље, као и материјалну помоћ за све погођене поплавама.

"Нажалост, било је покушаја злоупотребе помоћи и према онима који су то радили биће предузете одговарајуће санкције. То је на тужилаштву, нека правосудни органи покажу како пролазе они који покушавају да искористе народну муку и несрећу", рекао је Вулин.

Он је захвалио и владама Јапана и Алжира на помоћи у отклањању последица поплава.

Амбасадор УАЕ рекао је да су УАЕ донирали новац за изградњу четири куће у Ваљеву и да је то поклон њиховог народа, како је навео, "од срца срцу".

"Ово потврђује блиске везе између две земље које ће да расту. Ту смо да пружимо помоћ, надамо се да неће бити нових природних катастрофа. Желимо да ове породице у Ваљеву проведу зиму безбедне, добро је што је рок за усељење 6. децембра пре зиме", рекао је амбасадор.

Четири куће које се граде у Ваљеву из донација УАЕ намењене су породицама Пешић, Ракић, Јовичић и Јанковић, а куће су величине 60, 80 или 100 квадратних метара.

Стална координаторка УН у Србији и стална представница програма УНДП Ирена Војацкова Солорано изразила је задовољство што су сви радили и реаговали брзо како би куће биле изграђене.

"Радујемо се што ћемо им ускоро уручити кључеве", рекла је она новинарима после обиласка кућа.

Директор владине Канцеларије за обнову после поплава Марко Благојевић рекао је да канцеларија настоји да буде у комуникацији са свима који пружају помоћ поплављенима, која год врста помоћи да је у питању, као и са свима који зидају куће, како би се на ефикасан начин располагало ограниченим ресурсима.

"У овом тренутку, захваљујући свим донаторима, имамо на располагању довољно кућа, имамо довољно новца да исплатимо помоћ свима којима су куће срушене. Имамо новца да исплатимо материјалну помоћ за оштећене стамбене објекте", рекао је Благојевић.

Према његовим речима, за изградњу кућа, укључујући и три општине на истоку Србије, потребна је помоћ свих људи, организација и фондација.

Благојевић је рекао да су негде радови на изградњи кућа у поодмаклој фази, као што је то случај са четири куће у Ваљеву, наводећи изградњу кућа у Обреновцу - 25 кућа из донације Кувајта, 14 кућа из донације УАЕ, осам из донације ЕУ, као и 17 кућа у Крупњу.

Додао је да се ради на томе да се радови убрзају и заврше у року од месец дана.


Геронтолошки центар у Ваљеву ће бити завршен

Александар Вулин изјавио је да ће дати све од себе да Геронтолошки центар у Ваљеву буде завршен, али да ће поставити питање зашто то није учињено до сад.

Вулин је новинарима, након обиласка четири куће које се граде од донација УАЕ после поплава у Ваљеву, рекао да не зна зашто тај објекат још није завршен, али да ће сазнати јер је, како је навео, новац који је за то добијен од владе Јапана био довољан да се направи читав Геронтолошки центар.

"Новац је потрошен, Геронтолошки центар није завршен и ја ћу сазнати зашто није завршен", рекао је Вулин.

Он је рекао да је о томе је разговарао и са амбасадором Јапана у Србији, али да не жели да пренесе садржај тих разговора.

"Јапан помаже Србији, какав интерес Јапан може да има у Београду или Ваљеву осим људски. Даћу све од себе да завршимо Геронтолошки центар и то ће се видети у буџету за идућу годину. То ће тражити Министарство рада", рекао је Вулин.

Он је навео да смо у ситуацији да велика инвестиција стоји и никоме не користи.

"Мора користити граду и читавом региону. Ми ћемо геронтолошки центар завршити, али ћемо поставити питање зашто није завршен до сад", рекао је Вулин, који на на питања новинара није могао да прецизира кад ће центар бити завршен.