Aa

Aa

Министар Вулин гост Дневника 2 РТС - Мигранти на Хоргошу

Министар Вулин гост Дневника 2 РТС - Мигранти на Хоргошу

Читај ми

ХОРГОШ - Група од 120 миграната штрајкује глађу на Хоргошу, али ситуација је мирна, под контролом и нико од њих није остао без бриге и медицинске заштите, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

"Свима њима понуђена је могућност да буду премештени у неко од наших склоништа, а свакако да им је понуђена и храна и вода. Они то за сада одбијају, то је њихово право, на које не можемо да утичемо", рекао је министар.

Али, како је истакао, оно што може да се уради, то је да се поштује закон на територији Србије и да нема никаквог ометања саобраћаја, или узнемиравања јавног реда и мира.

"Што се нас тиче, ови људи добиће сваку помоћ, овде има 24-часовна медицинска заштита, ту су представници МУП-а, Комесаријата за избеглице, дакле, ту смо да помогнемо и да се према тим људима понашамо као према људским бићима", рекао је Вулин.

Он је рекао и да је данас имао прилику да разговара са Европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом управо на тему мигрантске кризе, да га упозори да Балканска рута није још затворена, "бар не на онај начин на који је требало да буде" и да му пренесе све што се зна о броју људи који долазе у нашу земљу, одакле долазе, куда се крећу...

"Драго ми је што сам имао разумевање комесара Хана и што можемо са сигурношћу да рачунамо да ће ЕУ наставити да помаже Србију у борби против илегалних миграција", истакао је Вулин, који је и председник Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова.

Говорећи о мешовитим тимовима војске и полиције који чувају границе, Вулин је нагласио да се захваљујући раду тих јединица, број илегалних миграната смањио, као и да ће се свакако наставити са борбом против кријумчара и њихових ланаца.

"Ангажовањем војске и полиције, којима заиста треба изразити огромну захвалност што без обзира на временске услове и тешку географију терена, успевамо да затворимо највећи део илегалних канала и успевамо да се боље и ефикасније, него било која земља на рути, боримо против кријумчарења", рекао је министар.

Он каже да су сада чак и цене код кријумчара почеле да расту, јер, како је навео, граница се дубље и боље чува.

"Наставићемо да се понашамо на одговоран начин и многе земље би могле да науче од нас и како се чува граница и како се чува људско достојанство. Припадници војске и полиције то раде на најбољи могући начин и можемо да кажемо да већ после свега неколико дана имамо ефекте који говоре да су многе кријумчарски ланци покидани, многи кријумчари похапшени, а илегалне миграције се боље и више контролишу", рекао је Вулин.