Aa

Aa

Министар Вулин: Европа да заузме јединствен став о мигрантској кризи

Министар Вулин: Европа да заузме јединствен став о мигрантској кризи

Читај ми

БЕОГРАД - Европа мора да заузме јединствен политички став када је у питању мигрантска криза јер ће се, у супротном, поставити питање њеног будућег ауторитета и будућности, поручио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, наводећи да у Србији тренутно борави око 7.000 миграната.

''Србија по ко зна који пут апелује на Европу да заузме јединствен политички став и да сви они људи који долазе или крећу према ЕУ унапред знају да ли има смисла да жртвују читав свој живот у покушају да дођу до Европе или ипак морају да наставе у земљама у којима су рођени и у којима су одрасли'', рекао је Вулин на скупу Социјална ситуација избеглица/миграната у Србији.

Како је навео, тај став упорно изостаје, а његов изостанак говори да се ЕУ суочава са великом политичком кризом после које ни оне саме не могу бити сигурне да ли ће моћи да функционишу као јединствена политичка организација.

''Уколико ЕУ није у стању да успостави јединствена правила за све своје чланице, онда се поставља питање њеног ауторитета и будућности и по бројним другим питањима која могу да се појаве пред њом'', рекао је Вулин.

Он је навео да ће се Србија понашати као и до сада, да ће бити организована, хумана, да ће водити рачуна о избеглицама, али и да свакодневни живот грађана не буде поремећен.

Додао је и да је успостављен систем прихватних кампова где се мигрантима пружа могућност да добију и лечење и храну правну и сваку другу врсту помоћи.

"Нашу политику ћемо уједначавати и усмеравати са политком која се буде водила у земљама крајње дестинације", рекао је Вулин и додао да сви који на нашој територији имају право да затраже азил, али морају да буду регистровани и да прихвате одговарајућа правила.

Подсећајући да је избегличка криза почела као избегличка, а да се наставила као мигрантска, он је навео да нико не може да каже како ће се завршити.

Вулин је указао да је избегличка криза почела тако што су људи бежали од рата, али се наставило тако што сада напуштају своје земље због незадовољства економском ситуацијом у својој земљи.

''То нису исте ствари. Није исто бежати од рата и бежати зато што сте незадовољни економском ситуацијом, али за земље као што је Србија разлике скоро и данема. Ти људи пролазе кроз нашу територију и задржавају се у њој колико морају јер западне земље нису спремне да их приме'', рекао је Вулин, додајући да мигранти не виде Србију као земљу где желе да остану.

Министар је навео да ће се број миграната вероватно повећавати с обзиром на лепо време, али да то, свакако, зависи и од договора и односа ЕУ и Турске.

Координатор за избеглице града Беча Петер Хакер каже да верује да постоји једна врста заједничког става ЕУ која почива на начелима, а то је да су спремни да помогну људима који беже.

''Мислим да је премало акције урађено на нивоу земаља и околних земаља одакле је избеглички талас кренуо. Значи да смо премало помогли у збрињавању избеглица у самим тим земљама и њиховом окружењу'', рекао је Хакер.