Aa

Aa

Министар Вулин: Држава изашла са заокруженим одговором на насиље

Министар Вулин: Држава изашла са заокруженим одговором на насиље

Читај ми

БЕОГРАД - Нема разумљивог насиља, нема прихватљивог насиља и први пут, држава је изашла са заокруженим, организованим одговором на насиље, као и са превенцијом, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

"Закон о спречавању насиља у породици делује превентивно, починилац насиља зна шта га чека уколико уради недозвољену радњу, зна да неће проћи некажњено и да за његово понашање неће бити оправдања", рекао је Вулин на конференцији "Искључи насиље".

Према његовим речима, починилац насиља зна да се држава са свим својим капацитетима ставља у функцију одбране живота и достојанства сваког човека.

"Нема већег поништења достојанства од насиља и од некажњеног насиља, без обзира над ким се врши", подвукао је министар и додао да је држава овим законом и понашањем више него јасно рекла да нема прихватљивог насиља.

Он истиче да држава на тај начин препознаје проблем и хоће да га реши, као и да сада нема више простора ни за добровољност, нити за арбитрарност, јер, држава је јасно одредиа сваком од кључних учесника у борби против насиља у породици шта је његова улога и по први пут одредила и могућност кажњавања државног службеника који не врши своју функцију.

"Нема неодговорних, нема никога ко може да окрене главу, сви смо одговорни. Закон на изузетан начин штити жртву, не доводи је у позицију да она мора да буде та која ће на себе преузети, од доказивања, па до свих других терета који од жртве праве особу у већем проблему од починиоца", рекао је Вулин.

Каже и да Закон врло јасно препознаје на коме је шта, како и и који органи се морају изборити и сваком одређује место у систему, који мора да функционише.

Као један од главних проблема са којим се жртве породичног насиља суочавају, Вулин је навео економску слабост, уколико је насилник тај који је економски јачи и који и на тај начин израбљује жртву и држи је у подређеном положају.

"Држава је по први пут у акционом плану за запошљавање предвидела да жртве трговине људима и жртве породичног насиља имају приоритет при запошљавању, односно да послодавац добија субвенције за запошљавање жртава трговине људима и жртава породичног насиља. То је начин да организована држава, од почетка до краја, испрати жртву, помогне јој да више то не буде", рекао је министар.

Закон нас, каже министар, неће учинити људима, а борба против насиља је људска особина, која ће помоћи да "оне међу нама који су нељуди", казнимо, издвојимо, препознамо, учинимо доступним свима, да свако разуме колика је дубина тог зла.

"Насиљу се морамо супротставити и против њега борити. Нико не заслужује да буде жртва и сви морамо да разумемо да нема ниједног оправдања за насиље. Закон ће нам помоћи да разумемо и да свако од нас зна да нема оправдања да окренемо главу када умире дете, или нечије достојанство, а свако насиље је смрт нечијег достојанства", рекао је Вулин.