Aa

Aa

Министар Вулин - Борити се против нерада, а не рада

Министар Вулин - Борити се против нерада, а не рада

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад Александар Вулин изјавио је данас да ће радно ангажовање корисницима социјалне помоћи допринети да се и они осете као користан део друштва, као и да социјална помоћ не може бити трајна категорија, јер то није занимање.

"Омогућити некоме да ради или се осећа као користан део друштва и научи нешто сигурно није фашизам, а сама идеја да радите за своју социјалну помоћ говори да сте човек који разуме и цени колико друштво улаже у вас и жели да вам помогне", поручио је Вулин у изјави за Танјуг.

Министар је то рекао реагујући на данашњу изјаву представника ДС да је то принудни рад и да се то до сада виђало само у фашистичким или тоталитарним друштвима 20. века и подвукао да је идеја да се кроз рад и образовање социјална помоћ, не само заслужи, већ и да се унапреди положај корисника.

Како је објаснио, социјална помоћ не сме и не може да буде трајна категорија, јер то није занимање.
"Повезивање рада са фашизмом говори о онима који тако раде. Демократска странка је увек презирала рад, а за своје функционере волели су привилегије и велике државне плате, да учествују у приватизацији, али да учествују у раду обично су избегавали", рекао је Вулин.

Он је навео да радна активација није нешто што је почело од Србије, већ да од почетка 70-их година у скоро свакој европској земљи постоје њени различити облици.
"Није само ствар у томе дати некоме социјалну помоћ и гурнути га на маргине друштва и потпуно заборавити на њега и његову породицу, већ је идеја да кроз рад и образовање социјалну помоћ не само заслужите већ и унапредите свој положај", рекао је Вулин.

Он је додао и да је ДС својим деловањем довела до тога да социјална помоћ буде трајно занимање за читаву једну генерацију која је одрасла у периоду у коме је била на власти и да су се функционери те странке лицемерно понашали према најсиромашнијима.
"Сада најсиромашније саветују да случајно не раде и да не уче и да је сваки рад и свако учење фашизам. Фашизам је кад пребијате политичке протвнике, кад их хапсите и спаљујете, када спроводите судске процесе у коме нема трунке права, већ само политике. Е, то је фашизам, а он се не може везати ни за један део власти који сада предводи наша коалиција", рекао је он.

Он је навео и да би "ДС морала да научи да тешке речи, као што је фашизам не користи за рад, учење и посебно да не говори људима који тешко живе или живе од социјалне помоћи да је најбоље решење за њих да се ништа не промени, да се ћути, не учи, не ради".

Фашизам је како је казао, оставити људе у беди, сиромаштву и незнању и не покушати им помоћи.

Омогућити некоме да ради или да се осећа као користан део друштва и научи нешто - сигурно није фашизам, рекао је он.
"Примати социјалну помоћ, а бити здрав и не покушати да учите и радите говори да вам социјална помоћ није потребна, а онима којима није потребна, ето прилике да се сагласе са ДС и да кажу да рад и учење нису нешто што желе", казао је Вулин.